Турция пожела да се присъедини към САЩ за настъпление срещу "Ислямска държава" в Ракка
Секция: СВЯТ
25 Септември 2016 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция пожела да се присъедини към САЩ за настъпление срещу "Ислямска държава" в Ракка

/КРОСС/Турция иска да се присъедини към САЩ във военна операция за прогонването на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава") от тяхната крепост, сирийския град Ракка, като условието е в операцията да не участват силите на сирийските кюрди. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс".

Турция, която е член на НАТО и която е част от оглавяваната от САЩ коалиция, сражаваща се с ДАЕШ, подкрепи арабски и тюркменски сирийски бунтовници, които овладяха сирийския град Джараблус от терористите преди месец в операция, която Турция нарече "Ефратски щит".

Ала Анкара е против съюзените със САЩ Отряди за защита на народа и тяхното политическо крило - Партия „Демократичен съюз", групировки на сирийските кюрди, които Турция разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия, която води от три десетилетия въоръжен бунт срещу турската държава.

"Нашият външен министър и военните власти разговарят със САЩ, обсъждайки въпроса за Ракка. Ние споделихме с тях нашите условия", заяви пред репортери Ердоган в самолета на връщане от Ню Йорк, където говори пред Общото събрание на ООН и се срещна с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

"Предприемането на съвместни действия е важно за нас", изтъкна той, добавяйки: „Ако САЩ не вмъкват Партия „Демократичен съюз" и Отрядите за народна защита в бизнеса си, ние можем да водим тази битка със САЩ."

Турция съсредоточи голяма част от енергията си по време на 6-годишната война в съседна Сирия върху желанието си да бъде свален от власт сирийският президент Башар Асад, отколкото да се сражава с ДАЕШ. Скорошното ѝ настъпление в Северна Сирия дойде след непоколебимия напредък на Отрядите за защита на народа.

Но Ердоган заяви, че Турция показала „най-ефективна борба срещу ДАЕШ, въпреки дезинформацията".

Високопоставени американски военни обявиха през миналата седмица, че обмисляли да въоръжават сирийските кюрди и признаха трудността да се балансира това с отношенията с Анкара.