Световноизвестни учени ще участват в тържественото честване на проф. Виден Табаков, почетен професор на НАСА
Секция: Наука
26 Септември 2016 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световноизвестни учени ще участват в тържественото честване на проф. Виден Табаков, почетен професор на НАСА

/КРОСС/ Институтът за космически изследвания към Българската академия на науките организира на 27 септември 2016 г. от 16 ч. в Големия салон на БАН (ул."15 ноември"1) тържество, посветено на живота и делото на проф. д-р инж. Виден Табаков.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще открие научния форум. В тържественото честване ще участват изтъкнатите учени проф. Ауатеф Хамед, директор на лабораторията за изследване на газови турбини от Университета в Синсинати, д-р Георги Дренски - последен докторант на проф. Табаков, ръководител на „Дженерал Електрик" в гр. Баден, Швейцария, както и директорът на Института за космически изследвания чл.-кор. Петър Гецов и проф. Борислав Тошев от Софийския университет „Св.Климент Охридски".
В програмата е включена и прожекция на филм за живота и делото на проф. Виден Табаков.
Проф. д-р инж. Виден Табаков (1919 - 2015) е почетен професор на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) в САЩ. В продължение на половин век той е един от най-изявените и активни изследователи областта на космонавтиката и ракетостроенето. Проф. Табаков работи по изстрелването на космическите ракети „Сатурн". Той е участник в екипа, подготвил мисията и изстрелял в космоса "Аполо 11", чийто командир Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г. стана първият човек, стъпил на Луната. Работи и в Аржентина, където е включен в екипа от германци, италианци и местни специалисти, който разработва първия аржентински свръхзвуков самолет.
В университета в Синсинати българинът поставя началото на докторска програма по космонавтика и обучава над 50 докторанти и над 200 магистри. През годините Табаков работи и за военноморските сили на САЩ, за "Дженерал Електрик", "Проктър енд Гембъл", "Ролс-ройс".
Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. Изнася лекции по целия свят. През 2014 г. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на много малко натурализирани в САЩ специалисти.