ЕС: Референдумът в Република Сръбска няма законова основа
Секция: СВЯТ
26 Септември 2016 19:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС: Референдумът в Република Сръбска няма законова основа

/КРОСС/ Европейският съюз заяви, че вчерашният референдум в Република Сръбска - един от двата съставни региона на Босна и Херцеговина, няма законова основа, посочи говорителката на ЕС Мая Коциянчич.
По думите й днес Брюксел е призовал институциите в Сараево да решат всички свои отворени въпроси с региона в рамките на съществуващото законодателство и да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация на напрежението.

„Референдумът в Република Сръбска няма законова основа, тъй като Конституционният съд на Босна и Херцеговина реши да отмени решението, докато не се вземе решение за законността на референдума. Това допитване не може да промени крайното и обвързващо решение на Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Ние очакваме и насърчаваме институциите в страната да решат всички свои отворени въпроси чрез съществуващата законова рамка и чрез конструктивен диалог. Важно е за всички страни да се въздържат от действия, които могат да ескалират, а Босна и Херцеговина трябва да се посвети на реформите в икономическата и социалната си политика, които ще я приближат към ЕС", каза Коциянчич.

На вчерашния референдум в Република Сръбска 99% от гласувалите подкрепиха предложението 9 януари да бъде празник на сърбите в Босна и Херцеговина, което по-рано беше отхвърлено от Конституционния съд.