ЕС подкрепя особен статут на Приднестровиетов състава на Молдова
Секция: СВЯТ
26 Септември 2016 19:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС подкрепя особен статут на Приднестровиетов състава на Молдова

/КРОСС/ ЕС подкрепя продължаването на преговорите за урегулиране на приднестеровския конфликт и особения статут на региона при съблюдаване на териториалната цялост на Молдова, предава ТАСС.

Това заяви в понеделник еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан, след срещата си с министър-председателя на републиката Павел Филип в Кишинев. „Бих се радвал да чуя, че решението на приднестеровския конфликт е сред приоритетите на новото правителство на Молдова. ЕС подкрепя решаването на този проблем по пътя на предоставяне на специален статут на приднестеровския регион при съблюдаването на териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Молдова", заяви Хан. По неговите думи за „резултатни преговори е важна политическата стабилност в Кишинев".

Преговорите около приднестеровския въпрос се провеждат във формат „пет плюс две", който включва Молдова и непризнатата Приднестеровска република като страни в конфликта, Русия и Украйна в качеството им на посредници и гаранти за урегулирането, още един посредник в лицето на ОССЕ, а също така и два наблюдателя - ЕС и САЩ.