Нов законопроект предвижда специален надзор до 12 месеца за провинили се деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2016 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов законопроект предвижда специален надзор до 12 месеца за провинили се деца

/КРОСС/ Най-тежката възпитателна мярка, според новия Законопроект за детско правосъдие, ще е специален надзор до една година. Това обяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на дискусия в Министерски съвет, предаде Novini.bg.

На събитието присъстваха омбудсманът Мая Манолова и експерти от УНИЦЕФ. Законопроектът ще бъде предоставен за обществено обсъждане от днес. България е една от държавите, които все още изоставят в сектор "Детско правосъдие".

Законопроектът цели да възпитава отговорно поведение в подрастващите. Ще бъдат реорганизирани досегашните превъзпитателни центрове, ще бъдат създадени нови, в които ще живеят най-много до 10 деца. На всяко едно дете ще бъде обърнато индивидуално внимание. Най-дълго в тези центрове може да остане осъденият до 12 месеца, като на всеки три месеца ще се прави преценка от психолог и социален работник за поведението му. Ще бъде създадена Национална служба за възпитателна подкрепа, тя ще е подчинена на правосъдното министерство, уточни още Захариева.

По думите й за целта ще бъдат обучени юристи, за да работят с децата. В момента в Бойчиновци се намират 20 деца с присъди, а в цялата страна те са 200. Най-често присъдите са за грбежи,кражби, както и за рапространение на наркотици. Има 4-ма осъдени деца за убийство. Практиката показва, че много често децата, извършители на престъпления, са жертви. Най-леките мярка след провинение ще бъде предупреждение, тя ще бъде налагана от полицейски служители и прокурор. Следващата мярка е възстановяваща, която ще кара младежите сами да възстановяват нанесените щети. Ще има и забранителни мерки - забра за напускане на жилището, забрана за посещение на определени места и забрана за напускане на страната.