Съдът бетонира такса „юрисконсулт“
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Септември 2016 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът бетонира такса „юрисконсулт“

/КРОСС/ Конституционният съд (КС) отказа да отмени практиката за защита по дела на администрацията и фирмите да се присъжда юрисконсултско възнаграждение, като за адвокат. Решението е взето единодушно днес, информира "Правен свят". 

Присъждането на възнаграждение на търговските дружества и на администрацията за защита по дела от собствените им юрисконсулти, които са на заплата и не получават тези пари, беше атакувано в КС от омбудсмана Мая Манолова. Тя нарече тази практика "такса юрисконсулт". 

Тя е регламентирана в два текста - в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които приравняват разноските за защита от юрисконсулт с тези за адвокат.

Първият чл. 78 ал. 8 ГПК предвижда, че "В полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт", а другият е третото изречение от чл. 161 ал. 1 ДОПК и гласи: "На администрацията вместо възнаграждение за адвокат се присъжда за всяка инстанция юрисконсултско възнаграждение в размера на минималното възнаграждение за един адвокат".

В искането си за отмяната им Мая Манолова посочи, че тези разпоредби противоречат на основни принципи на Конституцията - на правовата държава (чл. 4, ал. 1), за неприкосновеност на частната собственост (чл.17, ал. 3), за еднакви правни условия на стопанска дейност (чл. 19, ал. 2), за равенство на страните в съдебния процес (чл. 121, ал. 1).

Членовете на КС обаче не са видели противоречие на текстовете в ГПК и ДОПК с Конституцията.

Основните аргументи на омбудсмана бяха, че, когато за юрисконсулт се присъжда възнаграждение като на адвокат, това не са реално направени разноски, а именно тях бива осъдена да плати загубилата страна. Освен това юрисконсултът е служител на трудов договор и му се дължи заплата, което няма никаква връзка със стойността на предмета на делото, което пък в повечето случаи е основа за изчисляване на адвокатския хонорар.