Солни стаи лекуват астма, акне и стрес
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Септември 2016 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Солни стаи лекуват астма, акне и стрес

/КРОСС/Тъгувате ли вече по морето? Няма проблем да си представите, че сте там. Само 40 минути релакс в някоя от т.нар. солни стаи и пещери се равняват на 4 дни на брега до вълните, твърдят специалисти. Ако пък имате астма, акне или се чувствате стресиран, също може да посетите солните стаи. Естествената каменна сол има лечебен ефект. Въздухът в тези солени стаи и солени пещери е толкова полезен, защото е богат на отрицателни йони, които неутрализират положителните йони на тялото ни и спомагат за създаване на баланс. Смята се, че отрицателните йони имат пречистващ ефект. Същината на метода е вдишването на йонизирания дисперсионен аерозол натриев хлорид, който се отделя във въздуха.

Посещението в солна стая е задължително, ако имате проблем с белите дробове. С халотерапия -лечение със сол, се лекува хроничен бронхит, астма, ХОББ (хронично обструктивна белодробна болест), синузит, тютюнджийска кашлица и обикновена кашлица (възникнала вследствие на настинка или грип), сенна хрема, вирусни инфекции, настинка и грип, акне, псориазис, екзема, някои видове дерматит. След като се излекувате с помощта на халотерапията, е добре веднъж на няколко месеца да посещавате профилактично солните стаи.

В зависимост от причината да посещавате солните стаи (за релакс, заради болест, за лечение на хронично заболяване) се препоръчват различен брой процедури. Това, което е сигурно, е, че няма как да предозирате. Поради сухата, силно дисперсивна природа на скалната сол, тя има способността да абсорбира бактериите и мукуса от дробовете ни. Отрицателните йони помагат и при стрес, хронична умора, нервност и раздразнителност. В резултат на това халотерапията прави хората по-енергични, дори по-щастливи.

Престоят в солните стаи обаче не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане, които не взимат лекарства, както и за онкоболни в ремисия и за преболедували туберкулоза.

В солните стаи обаче могат да влизат деца. Разрешеният престой за тях е едва двайсет минути. В солните стаи се влиза с дрехи, върху които се намята полиетиленова пелерина, а на главата се поставя боне. Открити остават само участъците от кожата, които се нуждаят от лечение.

Когато влезете в солната стая, единственото, което трябва да направите е да се отпуснете и да дишате полезния „солен" въздух. Престоят в една такава солна стая е между 45 и 60 минути. За да има ефект от лечението, трябва да се направят поне 4 - 5 сеанса. Задължително след всеки сеанс, халокамерата трябва да се проветри.

Ако нямата наблизо солна стая, нямате време и средства, може да проведете солна терапия в домашни условия чрез използването на лампа от хималайска сол. Тя представлява къс от солта, в който е поставена крушка или свещ. При нагряването, от повърхността на лампата се отделят фини частици, които преминават във въздуха, прочистват го и зареждат с отрицателни йони. Лампите от хималайска сол са много красиви и пръскат романтична светлина. Ако пък нямате и такава лампа, просто добавете например 1-2 чаши морска сол във ваната си. Ефектът е гарантиран.