Данък от 850 лв. ще плащат таксиджиите на Столична община
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Септември 2016 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Данък от 850 лв. ще плащат таксиджиите на Столична община

/КРОСС/850 лв. годишно ще трябва да плаща всеки таксиметров шофьор в столицата.

Днес общинските съветници гласуваха новия данък, който влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Според разчетите на Столична община приходите, които ще влязат в бюджета ще възлизат на 5.5 млн. лв. Новият данък бе въведен със закон от Народното събрание и дава правомощия на общините сами да определят размера му.

Все още няма категорична позиция от страна на бранша дали ще скочи и цената на услугата таксиметров превоз.

Според експерти в момента цените на такситата са на предела на обществено приемливото и не може да скачат много. Други обаче предполагат, че е много възможно дори и да не се увеличи цената за километър пробег, да скочи първоначалната такса, която в момента е между 0.70 и 0.80. Предположенията са, че таксата може да скочи на 1.20 лв.

Според разчетите на общинарите миналата година таксиметровите шофьори в София са платили средно едва 45 лв. годишен данък върху доходите и 5,5 лв. осигуровки. Таксиметровите компании пък са платили корпоративен данък в размер на 1,9 млн. лв.

Екатерина Йорданова, шеф на транспортната комисия в СОС, още на предишното заседание увери, че са водени разговори с представители от бранша и те са уверили, че услугата няма да поскъпне. Според общинарката този данък, който заменя патентния данък, има и шанс да изсветли бранша.

Приходите от този данък ще се изразходват изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града, увери още тя.