Новият учебен Як-152 извърши първия си полет
Секция: Русия
29 Септември 2016 21:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият учебен Як-152 извърши първия си полет

/КРОСС/ Учебно-тренировъчният самолет Як-152 извърши първия си полет на космодрума на Иркутския авиационен завод, съобщи RT в четвъртък (29 септември).

„Новата учебна машина осигурява решаването на задачи, свързани с първоначалната летателна подготовка на пилотите. Самолетът е предназначен за обучаване в техника на пилотиране и основи на навигацията, за придобиване на навици в простия, сложния и висшия пилотаж, както и за овладяване на техниката на пилотиране в група", съобщават от Обединената авиостроителна корпорация.

Як-152 представлява двуместен едномоторен моноплан с класическа аеродинамична форма с нискоразположени крила и подвижно триопорно шаси. Оборудването му ще позволи на начинаещия пилот да усвои боравенето с най-новите навигационни, радиосвързочни и прицелни съоръжения. Як-152 е с двуместна кабина с разположение на пилотите по схемата „тандем".

Новият учебен самолет е разработен от ОАО „ОКБ А.С.Яковлев. Серийното му производство ще се извърши в Иркутския авиационен завод.

Руският зам.-министър на отбраната Юрий Борисов вече заяви, че военното ведомство планира да закупи около 150 самолета Як-152.

Източник: "Руски дневник"