36 бензиностанции проверени при масирана операция на ГДБОП
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2016 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
36 бензиностанции проверени при масирана операция на ГДБОП

/КРОСС/36 бензиностанции и 14 данъчни склада са проверени в рамките на масирана операция на ГДБОП в рамките на два дни - 28 и 29 септември.

Операцията е координирана от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, съобщават от МВР.

В спецакцията са участвали служители на главните дирекции „Национална полиция" и „Пожарна безопасност и защита на населението", СДВР, ОДМВР - Пловдив, Хасково, Перник, Велико Търново и Стара Загора, експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници" и Държавна агенция „Национална сигурност".

Проверките идват след новите мерки за противодействие на данъчни измами с енергийни продукти, предприети с промените в Закона за данък върху добавената стойност.

Националната агенция за приходите е наложила обезпечение на 217 000 литра гориво във връзка с установени данъчни задължения на търговски дружества. Иззети са 20 хиляди лева оборотни средства. Започната е процедура по дерегистрация по Закона за ДДС на шест фирми.

Мерките са насочени към това да не се допуска натрупването на големи задължения от рискови търговци и своевременно събиране на текущи данъчни вземания.

За констатирани нарушения на Закона за измерванията и на изискванията за пожарната безопасност са съставени общо 12 протокола за задължителни предписания, 14 акта за установени административни нарушения и са отдадени две писмени разпореждания.

Експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършват лабораторно изпитване на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа.