Театър "София" откри сезона със спектакъл по "Анна Каренина" на Толстой
Секция: КУЛТУРА
01 Октомври 2016 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Театър "София" откри сезона със спектакъл по "Анна Каренина" на Толстой

/КРОСС/ Театър "София" откри сезона с изтънчен, естетски спектакъл по романа "Анна Каренина" на Лев Толстой, драматизация и постановка на Николай Поляков. Художник е Марина Райчинова, хореограф - Анна Пампулова, композитор - Христо Йоцов.

В 900-те страници на романа има страшно много информация за случващото се в Русия през 19-и в. - извън любовната история в центъра на сюжета", аргументира режисьорът избора си на произведението, което се поставя за първи път на наша сцена. Предложението е от Театър "София".

"Разпределението на ролите е най-личната и съкровена работа на режисьора и греши, който я споделя. Познавам актьорите, изборът ми е рационален, повече логичен, отколкото спонтанно-емоционален", коментира Поляков.

На премиерата снощи овациите обраха Мила Банчева, Ириней Константинов, Антон Григоров, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Симона Халачева, Юлиян Рачков, Йорданка Любенова, Михаил Милчев, Лора Мутишева, Юли Малинов и София Маринкова, която се редува в представленията със Силвия Петкова.

Бяла ледена пързалка е подът на сцената, черните "стени" са страници от ръкопис. Подобна на вагон количка преминава през пространството през целия спектакъл. По думите на Марина Райчинова аскетичната сценография съчетава "двойния" подход към романа - велико произведение и същевременно част от попкултурата, интерпретиран и във фигурното пързаляне.

Мотивът за влака присъства дискретно и в музиката на Христо Йоцов. Джазменът участва в изпълнението заедно с Белослава - вокал, и Михаил Йосифов - флюгелхорн.

В стил "руска зима", в пряк и преносен смисъл - като нрави и отношения, са и танцовите фрагменти, вплетени в действието. Актьорите са в снежнобели шуби с маски в бяло и златно.

"Предизвикателството беше, че в класическа пиеса можехме да сме и себе си - модерни, съвременни хора от 21-и век", коментира Анна Пампулова.