Дървата поскъпнаха, въглищата държат старите цени
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2016 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дървата поскъпнаха, въглищата държат старите цени

/КРОСС/От 60 до 90 лева за кубик дъб или бук се предлагат най-масовите дърва за огрев в зависимост от региона в страната, показва проверка на „Труд". В сравнение с миналата година, когато кубик широколистна „метровка" варираше от 55 до 85 лева, има повишение с около 5 лева. Цената за тон нарязани, нацепени и готови за горене дърва по складовете у нас е около 165 лева.

Дървата се продават на кубик и на тон, но за да не станете обект на измама, избирайте варианта, при който ще ви ги претеглят, съветват експерти.

Освен директните продажби от склад живеещите в малките населени места могат сами да си добият материал за огрев. Продажбата „на корен" е най-изгодният начин, при който цената в отделните горски стопанства е от 7,50 до 20 лв./ куб. метър при широколистните и от 4 до 13 лв./ куб. за иглолистните.
При въглищата и все по-търсените пелети в провинцията цените остават близки до миналогодишните - тон руски въглища струва между 300 и 350 лв. на склад, а пелетите варират от 310 до 370 лева за тон.