Бойко Борисов: Няма да подам оставка, Ирина Бокова прояви нахалство
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2016 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Борисов: Няма да подам оставка, Ирина Бокова прояви нахалство

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Искането за оттеглянето му той разтълкува като част от предизборната кампания.

Няма да подавам оставка, не виждам никаква логика в искането за нея, заяви министър-председателят. 
„Огромен натиск сме приложили - виждате оценките на всички по нашата дейност каква е. Вчера съм се върнал със 180 милиона за бюджета. А заради АБВ сме платили 3 милиарда, заради големите „шлемове" на провалили се политици, с по 4% рейтинг. Какво искат - да си върнат Орешарски пак? Прекрасно са се събрали БСП, АБВ и ДПС", заяви Борисов.

„Днес половин Европа е дошла. Като кажа нещо, го чува цяла Европа - заради това ли да дам оставка?! За да дойде някой и да се крие и да минава през задния вход, това ли искаме?!", каза той. „Мисля, че достойно, с цялата си сила и енергия съм се преборил за това, което има днес, а то е много. Да докараш гърците тук, турците тук, комисаря - да каже тук, че България е лидерът. Стотици милиони евро да се заделят за България!", посочи министър-председателят.

„Две години г-жа Бокова положи много усилия, но не можа да влезе в позиция от която да атакува първото място. В същото време г-н Гутереш активно, през цялото време (явно е имало и такава спогодба между големите държави) и неслучайно на всички класирания вървеше първи. Знаехме, че г-жа Бокова ще получи червени бюлетини от наши партньори, опитахме и с втори кандидат, само че тя тогава прояви нахалство и не се отказа. Защото тя на практика отиде да блокира г-жа Георгиева", коментира Борисов. По думите му, така на практика се е стигнало до получаването на вето и от двете кандидатки.

Премиерът посочи, че смяната на кандидата не е гаф. „Имахме увереността на много от държавите. Георгиева за няколко дни постигна значителен резултат без кампания, просто само с отиването си. Две години Бокова се представяше извън тройката. Гутереш е бил определен още в началото. И единственото, за което аз съжалявам от този избор е, че вече принципите не съществуват, принципът за жена от Югоизточна Европа. И ние за това атакувахме с втора кандидатура след като знаехме, че за Бокова ще има червени бюлетини и затова Унгария, Полша, Румъния пратиха писмо да искат ние да го направим, защото нямаше друга жена в тази част на Европа с шанс. Съобразявайки се с всичко това пратихме втора кандидатура, като оттеглихме първата. Само че тя не се оттегли, а остана там", допълни Борисов. Той припомни, че подобен е бил случаят и със съпруга на г-жа Бокова, който въпреки опитите за оставка е останал в ЕБВР. „Аз го оставих преди две години. Малко да се смирят. Не си спомням преди три години когато ги побеждавахме на изборите някой да ме е питал за кандидатури накъдето и да било. Или когато предложихме Бокова за ЮНЕСКО да не би тогава да не паднахме от власт, да не би да не ми искаха оставката, като е било правилно?, посочи Борисов. Той посочи, че още пази sms-и от Ирина Бокова, с които му благодари за подкрепата.

„От какво да се срамувам - че на една комунистическа фамилия не съм й осигурил следващите пет години! 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България и как ще се отрази това на българина? А ако създадем политически хаос, ако ги послушам да дам оставка? Какво ще стане с всичко това, което правим тук? Защото те са безотговорни хора. Заради кой ще плащаме 1,3 млрд. лв. сега за два реактора, за които няма договор и сме осъдени - заради същия тоя човек, който ми иска оставката. Защо? Да ни задължи после с още 1,3 млрд. ли?", попита премиерът.

Борисов посочи, че тази седмица ще подготвено споразумение за реакторите. „Първанов и компания са подписали такъв договор, че ние не знаем какво са подписали. То го няма, а ние тепърва ще мислим какво да правим", каза той.