38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания
Секция: Здраве
10 Октомври 2016 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания

/КРОСС/ 10 октомври е Световният ден на психичното здраве. Тазгодишната кампания е под мотото ,,Психологическа първа помощ" и е фокусирана върху оказването на психологическа и социална подкрепа на психично болните от всички хора, независимо дали са медицински специалисти, или не са.

Хиляди хора с психични заболявания по света са до голяма степен дискриминирани и не получават адекватна грижа. В Клиниката по психиатрия на Александровската болница са въведени програми, които се посещават както от хоспитализираните, така и от вече изписаните пациенти, като най-успешните са психообучение за различни пациенти с тревожност, депресия, шизофрения, музикотерапия и хорово пеене, арт терапия, театрално ателие, социален клуб, релаксация, литературен клуб. През клиниката преминават годишно над 1 500 болни, като повече от 60 процента от тях са включени в рехабилитационните програми.

38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания. Това каза пред БНР психиатърът д-р Владимир Наков:

Когато се формулира проблемът за психично здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност, а всъщност психично-здравни проблеми имат много голяма част от населението. По различни оценки едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз е около 38%. Хората с тежки психични заболявания са около 1% от населението. Има много голям процент неразпозната и нелекувана болестност. Това се дължи на психиатричната стигма. Хората, които са забелязани, че имат проблеми с психичното здраве, биват дискриминирани.

Той беше категоричен, че за реформа в истинския смисъл на думата в психиатрията помощ не може да се говори:

Правилата от 2002-ра в извънболничната психиатрична помощ не са променени, даже се влошиха.