Стартира еко рали „България“
Секция: Автомобили
14 Октомври 2016 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира еко рали „България“

/КРОСС/ Централни улици в София ще бъдат затворени днес заради провеждането на еко рали „България".

От 8:00 ч. до 17:00 ч. се забранява престоят и паркирането на ул. „Ген. Гурко" между ул. „Кн. Александър I" и ул. „Дякон Игнатий", от страната на Телефонната палата.

От 12:00 ч. до 17:30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Ген Гурко" между ул. „Г. С. Раковски" и ул. „Кн. Александър I", като превозните средства от ул. „Дякон Игнатий" се пропускат в посока ул. „Г. С. Раковски".

Еко рали „България" трябваше да се проведе в края на юли, но беше отложено.

Електромобили от различни марки и модели се включват в ЕКО РАЛИ 2016 - кръг от Световната купа за автомобили на алтернативно гориво на Световната автомобилна федерация (FIA Alternative energies Cup). Организатори са Спортен клуб "Интерспиид Нова Генерация" и Българската асоциация за електрически превозни средства (БАЕПС).

Това е четвъртото издание на състезанието в България, част е от програмата на Община София - кандидат за Европейска столица на спорта 2018 г. В ЕКО ралито участват три групи автомобили: електромобили; хибриди; автомобили на пропан бутан (газ). Амбициите на електромобилистите е докажат, че електрическите коли са не само най-чистите превозни средства, но също най-евтиното и ефективни превозни средства не само в града, а и извън него.
Стартът е в София, преминава се през Копривщица и Старосел, а финалът е отново в София. Маршрутът за електромобили е 285 километра, разделени на три състезателни етапа с регулаторни тестове за всеки от етапите.

Целта на ЕКО ралито е да популяризира новите технологии в автомобилите, предназначени да пестят енергия, и да излъчват по-малко възможни количества замърсители и вредни газове. Ралито насърчава шофьорите да променят навиците си на управление на автомобила, водени от стремежа за опазването на околната среда и устойчивостта на транспорта чрез използване на алтернативни горива и електроенергия.

ЕКО ралито не е състезание за „скорост". Основното изпитание, за което се отпускат точки за ФИА-класирането, е оценката на способността да се спазва предварително определения часови график за цялото състезание. Това се изразява в идеално време за преминаване на автомобилите от една контрола до друга, а освен това изпитание е и способността да се управлява автомобила през целия маршрут на ралито с постоянна зададена скорост и спазване на всички условия на състезанието. Второто изпитание е свързано с уменията автомобилът да бъде управляван през целия маршрут на ралито чрез най-добрата възможна техника за екологично управление и най-икономично разходване на гориво.