Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КС за избирателните секции в чужбина
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2016 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КС за избирателните секции в чужбина

/КРОСС/ Националният омбудсман Мая Манолова съобщи в предаването "Неделя 150" по БНР, че утре ще сезира Конституционния съд относно спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина. Тя ще настоява КС да се произнесе в спешен порядък по текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница. Манолова отбеляза, че ЦИК продължава да се опитва да пречи, вместо помага на лесното участие в изборите:

Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени или конституционна жалба. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина.

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов нарече скандален текста от Изборния кодекс, който ограничава разкриването на избирателни секции в чужбина и посочи, че ЦИК се намира между чука и наковалнята. В интервю за предаването за националното радио той изрази мнение, че да се променят правилата по време на предизборна кампания не е редно, но ако те не се променят в сегашната ситуация, това ще създаде много тежки затруднения за гласуване:

Законодателят ще направи нещо добро, ако премахне част от ограниченията за разкриване на избирателни секции в чужбина. Имаше дебат в ЦИК по ограничението на член 14 ал. 5, което може да се приеме за противоречащо на общия дух на закона и на други текстове от ИК и Конституцията. От друга страна ЦИК следва да спазва закона, какъвто е. Тази ситуация между чука и наковалнята най-малкото не прави възможно лесно да се избяга от императивното изискване на чл. 14, ал. 5.

След решението на ЦИК за броя на избирателните секции в чужбина има много разочаровани заради отказаните секции във Великобритания, където са били събрани заявления за 51 секции, идентичен е проблемът и в Турция, заяви пред „Хоризонт" блогърът Боян Юруков, който живее в Германия. Той обясни, че например във Франкфурт, Мюнхен и Берлин досега винаги са били отваряни по две-три секции заради голямото натоварване. Сега само при една секция там гласуването ще бъде изключително затруднено и изборният ден ще бъде невъзможен, прогнозира Юруков.