Йоко Оно откри в чикагски парк първата си постоянна инсталация в САЩ
Секция: Шоубизнес
20 Октомври 2016 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йоко Оно откри в чикагски парк първата си постоянна инсталация в САЩ

/КРОСС/ Йоко Оно откри в чикагски парк първата си постоянна инсталация в САЩ, която е с формата на цвят на лотос, съобщи Асошиейтед прес.
Скулптурата "SKYLANDING" (Кацане на небето) в парка Джексън се състои от 12 големи стоманени лотосови листа, които излизат от земята, предава artprice.bg.

Йоко Оно каза, че творбата ѝ е място, където "небето и земята се срещат", предразполагайки хората да опознават миналото и да се събират, "за да създават мирно и хармонично бъдеще с природата и събратята си". Тя споделя, че се е вдъхновила за скулптурата, когато е посетила парка преди три години. В същия парк ще бъде построена и президентската библиотека на Барак Обама.

„SkyLanding" е част от инвестиция на стойност 29 милиона долара, която цели връщането на парка към оригиналната му визия от пейзажите на Фредерик Лоу Олмстед.

Фредерик Лоу Олмстед (1822-1903) е смятан за баща на американската ландшафтна архитектура, а след неговото появяване Америка вече не е същата. През 1857 г. той започва изграждането на Сентръл парк в Ню Йорк и така става известен извън пределите на родината си. Следват парковете в Бруклин, Бостън, Балтимор в Северна Каролина, Маунт Роял в Монреал, градините около Белия дом и Капитолия във Вашингтон и Джаксън парк в Чикаго.