DISCOVERY COMMUNICATIONS обявява „Проект C.A.T.: Опазване на защитени територии за тигри“
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Октомври 2016 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
DISCOVERY COMMUNICATIONS обявява „Проект C.A.T.: Опазване на защитени територии за тигри“

/КРОСС/Discovery Communications обявиха историческо партньорство със Световния фонд за дивата природа (WWF), с помощта на което Discovery ще финансира и подпомогне опазването на близо 1 милион акра защитени територии в Индия и Бутан с цел защита и увеличаване популацията на дивия тигър.

„Глобалното движение за защита на тигрите е вече с един милион акра по-силно", заяви Дейвид Заслав, президент и изпълнителен директор на Discovery Communications. „Discovery е компания, ориентирана към резултатите и за повече от 30 години сме имали камери във всеки един ъгъл на планетата. От „Планетата Земя" до „Докато не са изчезнали" ние документираме и вдъхновяваме публиката ни с красотата и великолепието на нашата планета. За съжаление камерите ни са улавяли и уязвимото състояние на голяма част от света и животните в него. Затова днес предприемаме смела стъпка напред, отвъд обектива, за да защитим един от най-величествените и застрашени видове. Но когато зависи от нас, няма да позволим тези красиви животни да изчезнат. Поставяме тази завладяваща кауза в светлината на прожекторите, като ще разширим разговора за нея чрез нашите глобални брандове и платформи, за да удвоим популацията на дивия тигър до 2022."

Само през последния век популацията на дивия тигър отбелязва спад от 96%, като са останали по-малко от 4000 вида в следствие на липса на естествена среда и проникващото бракониерство. При наличие на предостатъчно място, плячка и защита от бракониерство популацията на тигрите може да се повиши.

Подкрепата от Discovery за тази трансгранична територия, която Световния фонд за дивата природа опазва в партньорство с правителствата на Индия и Бутан, ще позволи на горските рейнджъри да следят от по-близо здравето на тигрите, да разполагат с важни научни данни, да предприемат допълнителна защита срещу бракониерство и да поддържат земята и коридорите за подобряване движението на всички диви животни.

Усилията да се удвои популацията на тигрите - видове на върха на хранителната верига -ще осигурят защита и за други застрашени видове и ще стимулират здравословна екосистема на територията на 1 милион акра земя. За повече информация за „Проект C.A.T.: Опазване на защитени територии за тигри (Conserving Acres for Tigers)", посетете discovery.com/projectCAT

Подпомагайки естествената среда, Discovery ще използва и креативните способности на своя екип и глобалната си платформа за разпространение на телевизионно съдържание на над 3 милиарда зрители по света, за да подкрепи усилията на Световния фонд за дивата природа. Те датират от 2010 г. в усилието си да удвоят популацията на дивия тигър по света до 2022 г. - следващата година на тигъра.

Discovery ще създаде призив за обществена подкрепа и програмно съдържание, обвързано с „Проекта C.A.T.", за да повиши осведомеността и да окуражи зрителите по света да предприемат действия, с които да помогнат на дивите тигри.

За да подсили отдадеността си на проекта, Discovery подготвя нов документален филм за тигрите, дело на Grain Media, собственост на Орландо вон Айнзидел - номинираните за Оскар продуценти на филма „Вирунга", който ще бъде излъчен в ефира на Discovery по света през 2018 година. 

Усилията на Световния фонд за дивата природа включват опазването на допълнителни защитени територии за тигрите отвъд обхвата на 13-те държави, които обитават, строг научен анализ и тяхното наблюдение, както и това на плячката им, застъпване и повишение на информираността за опазването на вида и елиминирането на незаконната търговия с диви животни по света.  

„Популацията на тигрите се увеличава за първи път от век насам", твърди Картър Робъртс, президент и изпълнителен директор на Световния фонд за дивата природа (WWF). „Тези цифри говорят за необикновената отдаденост на местните лидери и водещи филантропи към удвояването популацията на тигрите в дивата природа. Нуждаем се от нещо повече от кауза, с което да постигнем тези цели. Включването на Discovery в опазването на тигрите и впечатляващият обхват, с който разполагат, могат само да вдъхновят другите да се присъединят към каузата."

За 30 години документалните и риалити продукции на Discovery уловиха интересния свят на природата и дивите животни. Днес много от тези проекти са повлияни от влошеното състояние на околната среда:

  • „Пътят на айсберга", първото предаване, излъчено по Discovery Channel през 1985 г. за мразовитите води на Северноатлантическия океан, който днес е повлиян от трилионите тонове разтопен лед от ледената покривка на Гренландия. Заради топенето на леда през 2008-а година полярната мечка беше обявена за застрашен вид.
  • „Ловецът на крокодили", емблематичната поредица на Animal Planet, която проследяваше приключенията на Стийв Ъруин из местностите, често под вода, с диви животни в Австралия, сега се сблъсква с влошаващото се състояние на Големия бариерен риф и загубата на половината от коралите.
  • „Седмицата на акулите", емблематичната седмица в програмата на Discovery Channel, сега се изправя срещу незаконните убийства на 75 милиона акули годишно най-вече поради високото търсене на супа от перка на акула. Тази година Discovery си партнира с Oceana и окуражава зрителите да изпращат писма до законодатели в подкрепа на закона за спиране търговията с перки на акули и за забрана на продажбата на продукти от перка на акула в САЩ.
  • „Докато не са изчезнали" - документалният филм, който се излъчи в над 220 страни и територии в рамките на 24 часа миналия декември, разгледа широко и обстойно застрашените видове и подкани зрителите да предприемат действия, за да променят трагичната статистика и климатичните промени.

Наскоро Discovery и Американския съюз за борба с трафика на диви животни, в съдействие с Федералната агенция на САЩ за защита на рибите и дивите животни, създадоха и отправиха публичен призив, разказан от актьора Едуард Нортън, който насърчава хората да предприемат действия и да спрат нелегалната търговия и закупуване на продукти с животински произход по света. В момента призивът се излъчва в САЩ и Африка, а скоро ще се появи и по каналите на Discovery и в Азия.