Висшият адвокатски съвет: Не може експулсиране без съд
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2016 20:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Висшият адвокатски съвет: Не може експулсиране без съд

/КРОСС/ Висшият адокатски съвет изпрати до медиите декларация във връзка с незаконното предаване на турски граждани, преследвани от режима на Ердоган, без да им е дадена възможност да обжалват. Ето какво гласи тя:
"Висшият адвокатски съвет, при липсата на официално становище на българското правителството, изразява загрижеността си от коментираните в обществото данни за принудителното връщане на турски граждани, извършвано от български органи на изпълнителната власт в нарушение на законоустановения ред.

Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл. 3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В тази разпоредба се съдържа абсолютната забрана за нечовешко и унизително отнасяне и изтезания. Това означава, че българските власти са длъжни не само да се въздържат от такива действия, но и да не предават лица, намиращи се на територията на нашата страна, на държави, в които тези лица биха били застрашени от нечовешко и унизително отнасяне. В правовите държави с реално разделение на властите принципът за върховенство на закона налага казусите, поставящи пред властите тежки етични и правни дилеми, да бъдат решавани единствено и само от съд.
Само независим и безпристрастен съд би могъл, след обективна преценка на фактите и упражнено право на защита на засегнатите лица, да се ориентира в сложната юридическа йерархия на нормативните актове, регулиращи тези правоотношения.

Припомняме, че в правовата държава дилемата „права или сигурност" не съществува. Върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност."