Космическият модул "Скиапарели" се е разбил на Марс
Секция: Технологии
21 Октомври 2016 21:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космическият модул "Скиапарели" се е разбил на Марс

/КРОСС/ Снимки, направени от орбитиращия апарат "Марс рикънисънс орбитър" на НАСА, показват, че европейският модул "Скиапарели" се е разбил на Марс, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение на Европейската космическа агенция.

"Скиапарели" е паднал на повърхността от височина 2 до 4 км. Скоростта му при удара е била много по-голяма от предвижданата и е възможно горивото му да е експлодирало.

На снимките в района на кацането има черно петно. Американската сонда е направила два опита да установи връзка със спускаемия апарат "Скиапарели" и не е получила никакви сигнали от него, съобщи РИА Новости.

В сряда експерименталният модул "Скиапарели" от съвместната европейско-руска мисия "ЕкзоМарс" беше спуснат на Червената планета, но по-малко от минута преди да достигне повърхността й, сигналът прекъсна.

Корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) обаче успешно застана на орбита. Съдбата на спускаемия апарат още не е известна. Той успешно се е освободил от топлинния щит, разтворил е парашутите си, включил е двигателите си, но изглежда те са работили само 3-4 секунди, преди да бъде загубена връзката.

Експерименталният модул беше спуснат на Марс в сряда, за да бъдат проверени технологии за роувъра, който ще бъде изпратен през 2020 г. Основната задача на "Скиапарели" бе да тества технологии за контролирано спускане и кацане на Марс. Освен това апаратурата му трябваше да запише по време на спускането в атмосферата скоростта на вятъра, влажността, налягането и температурата при кацане, пише БТА.