6-те най големи държави в ЕС настояват за репатриране на нелегалните мигранти
Секция: СВЯТ
22 Октомври 2016 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
6-те най големи държави в ЕС настояват за репатриране на нелегалните мигранти

/КРОСС/Вътрешните министри на шестте най-големи държави от ЕС настояха нелегалните мигранти да бъдат връщани в страните, от които са дошли, предаде БНР. Това стана по време на конференция в Рим, посветена на миграцията, борбата срещу тероризма и киберсигурността.

На срещата са присъствали министрите на вътрешните работи на Италия, Испания, Германия, Франция, Великобритания и Полша.
Участие са взели също така американският министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън и на правосъдието Лорета Линч. Шефът на италианското МВР Анджелино Алфано е посочил, че репатрирането е основен елемент от европейската политика по миграцията.

Междувременно министерството на вътрешните работи на Франция съобщи, че в понеделник ще започне разселването на мигрантите и демонтирането на лагера им, известен като "Джунглата", в покрайнините на град Кале. На нелегалните мигранти са дадени 72 часа, за да напуснат доброволно лагера. В него бяха разлепени съобщения на девет езика, в които обитателите бяха предупредени за предстоящото разселване. За половин година палатковият лагер се разрасна до голям лагер, в който според различни оценки живеят от 6 400 до 8 100 мигранти. По-голямата част от тях са от Судан, Афганистан и Еритрея.

Словенските власти пък започнаха да поставят огромни метални заграждения около най-големия граничен пункк с Хърватия - Брегана/Обрежйе, предаде БГнес. Същите съоръжения се вдигат и на другия граничен пункт Грушковйе/Мацел, съобщават от словенското вътрешно министерство. "Ако се стигне до нова мигрантска вълна, тогава ще затворим граничния пункт", предупреди държавният секретар в словенското вътрешно министерство Андрей Шпенга. "Ще направим всичко необходимо мигрантите да не застрашат сигурността на словнските граждани. Поставянето на металните заграждения около два гранични пункта с Хърватия е част от плана за създаването на технически прегради. До момента Словения е поставила технически прегради в продължение на 183 км по границита с Хърватия с цел спиране на мигрантите", каза още Шпенга.