Правосъдното министерство предлага край на задочното обучение по право
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2016 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правосъдното министерство предлага край на задочното обучение по право

/КРОСС/Край на задочното обучение по право, това предвижда проектът на нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", публикувана за обществено обсъждане.
В мотивите към проекта е записано, че студентите по право у нас учат по морално остарял модел, приемът е неоправдано завишен, а по време на обучението си те не получават адекватна подготовка по право на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ).

Една от промените предвижда специалността "право" да се изучава единствено в редовна форма на обучение. Това се налага заради констатираната значително по-слаба подготовка на завършилите специалността в задочна форма. Ще бъде въведена и задължителна дисциплина "Основни права и свободи", която обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека и различните механизми за тяхната защита. Досега подобен предмет беше свободно избираем (за сметка на спорта, който е задължителен през четирите от петте години следване). "Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване", пишат от правосъдното министерство.

Задължителна ще стане и дисциплината - "Организация на съдебната система и правозащитните институции", която в момента също е свободно избираема. В нея са включени въпросите на устройството и организацията на съдебната власт, адвокатурата, юридическата етика. Според министерството този предмет "има особено значение в контекста на цялостната политика за реформа на съдебната власт и укрепване на правовата държава в България". Предвидено е да има повече лекции по "Международно публично право" и "Право на Европейския съюз", които се избягват от студентите при избора им на модули, които не са задължителни. Наредбата предвижда да се въведе и специализирано обучение по чужд език на две нива - за начинаещи и за напреднали, като то ще продължава няколко години. Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит, който ще е с единни критерии за всички.