Денонощните аптеки със задължителен график
Секция: Здраве
22 Октомври 2016 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Денонощните аптеки със задължителен график

/КРОСС/Денонощните аптеки със задължителен график. Така Здравното министерство се надява да обезпечи здравни грижи и в онези общини, в които фармацевти и лекари са дефицит. Такъв е проблемът в Смолян, съобщава "НОВА".

От години в цялата Смолянска област не работи нито една денонощна аптека. В масово от селата пък няма каквато и да е аптека. Промени в законодателството предвиждат това да се промени. С изготвяне на графика за нощни дежурства на аптеките се предвижда да се заемат регионалните здравни инспекции. Основният мотив на министерството да задължи фармацевтите да работят и през нощтта, е да се подобри достъпа на хората до лекарствата. Идея, която смолянчани вече приветстват. Спешният център е мястото, от което хората през нощта търсят лекарства.

„Хората няма да се лутат вече. А сега се лутат много. Търсят нас - Спешното", обяснява Росен Мерелиев, шофьор в Центъра за спешна медицинска помощ.

„Защото ако имаше такава належаща нужда и ако това нощно дежурство беше рентабилно, досега щеше да се намери колега, който да пожелае да работи денонощно", разказва Мария Главинкова, председател на фармацевтичната колегия в Смолян.

В същото време по селата пък хората се надяват промените да се приемат и при тях да пристигнат предвижданите мобилни аптеки. Подобни промени министерството мотивира със стимулирането на сега работещите аптеки да открият нови в по-малките населени места. За това се предвиждат редица облекчения като, например, те да бъдат управлявани от магистър-фармацевт с по-малко от изискуемия стаж.

Според колегията обаче, новите правила вместо да ги стимулират, ще ги доведат до фалит. Дали промените ще влезнат в сила и дали ще се сбъднат прогнозите на фармацевтите за фалити на аптеки, предстои да разберем.