Илияна Йотова: Защо при обявена втора степен на опасност не се свиква КСНС?
Секция: ПОЛИТИКА
23 Октомври 2016 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Защо при обявена втора степен на опасност не се свиква КСНС?

/КРОСС/„Къде е държавата и защо, ако заплахите са реални, президентът Росен Плевнелиев не свиква КСНС, където е мястото да се обсъдят заплахите и да се вземат решения?". Това попита в Русе Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Повод за тревогата й стана изнесената от вътрешния министър Румяна Бъчварова информация, че България е задействала втора степен за опасност от мигрантските потоци. Националният план за действие при извънредни ситуации, предвижда три нива на опасност, напомни Йотова. И допълни, че точно в този момент е необходимо институциите и основните политически сили да застанат зад твърди и ефективни решения.
„В тази тежка обстановка ни трябват силни личности. За съжаление, тези, които ни управляват, не могат да се справят. Г-жа Бъчварова е некомпетентна. Г-н Плевнелиев си отива, затова и бездейства. Г-н Борисов слуша "началството" и прави каквото му наредят отвън. Нямат решенията, нямат силата и нямат волята да се справят", категорична бе тя.
В Русе тя се срещна с организацията на жените-социалистки и подкрепи тяхната идея за създаване на единна национална информационна система по проблемите на сигурността. Пред нея те споделиха проблемите, с които се сблъскват - бедност и липса на сигурност. „Зная колко трудно се живее в този край на България. Но зная и че точно тук, вие сте хората, които знаете колко е нужна промяната", посочи Илияна Йотова.
Русенските социалистки я попитаха кое е по-трудно - да си евродепутат или вицепрезидент. „Не съм била вицепрезидент досега, след година ще мога да ви отговоря", каза Йотова. Тя сподели, че работата в Европейския парламент е трудна. „Там са 28 държави, 38 интереса. Но за тези 9 години научих едно. В Европа не е важно колко голяма и колко силна е една държава. Важен е силният аргумент, значимата кауза, колко си подготвен. Европа ме научи, че най-ценното е разбирателството и консенсусът. Колкото и разнопосочни да са интересите, там винаги се стига до обща позиция и тя е по-силна от позицията на разделение " , увери Йотова. „Ще пренеса този опит в президентството. След 27 години на омраза имаме нужда да сме единна нация", категорична бе тя. „Ще успееш, защото си голям дипломат, със смело сърце и изглеждаш добре", увериха я те.
Законът за читалищата е от 1996 г. и трябва да се осъвремени, смята Илияна Йотова
По-късно Илияна Йотова посети село Писанец и се включи в отбелязването на 115-та годишнина на местното читалище „Просвета-1901". „Честит празник, български патриоти. Благодарение на хора като вас, отдадени на българската духовност и традиция, днес децата ни се учат на родолюбие", поздрави тя самодейците и екипа на читалището.
Йотова се обяви за актуализиране на Закона за българските читалища, приет през 1996 г. от правителството на БСП. Според нея в него трябва да се разпишат точно функциите на държавата и общините, за да могат читалищата да работят за утвърждаване на българщината.
„Днес пред нас има много предизвикателства, но трябва да обединим усилията да запазим българската култура и духовност. Читалищата са средище на този дух, в тях не важат партийни и етнически различия и пристрастия. Те ще помогнат да завещаем на децата си силата на традицията и родолюбието", подчерта кандидатът за вицепрезидент.
С ген. Радев ще поставим акцент върху политиките за младите хора
В програмата й бе включена и среща с жителите на с. Пиргово. Хората споделиха тревогата си от обезлюдяването на малките населени места, ширещата се бедност и несигурност, затруднения достъп до здравни услуги. „Нашите предложения са обърнати към младите хора. Всички институции трябва да се обединят и да приемат конкретни, бързи мерки за това младите хора да остават в България. Това е един от основните ни приоритети и когато спечелим изборите, с ген. Радев ще поставим акцент върху политиките за бъдещето на младите хора", изтъкна кандидатът за вицепрезидент.
По думите й в момента държавата я няма - тя се е оттеглила от здравеопазването, от образованието. „Ние сме единствената кандидатпрезидентска двойка, която говори за това, че държавата трябва да се върне. Образованието и здравеопазването са нашата голяма битка. Ние сме леви хора и искаме гаранции за социална политика. Трябва да имаме стратегическа рамка за изход от бедността. Бедността в България има застрашителни размери. Ние сме на първо място в Европа по работещи бедни. Президентът трябва да търси национално единение по тези въпроси", подчерта Йотова.