Мартин Шулц и Кристия Фрийланд: Преговорите за СЕТА приключиха, остава работа от европейска страна
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2016 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мартин Шулц и Кристия Фрийланд: Преговорите за СЕТА приключиха, остава работа от европейска страна

/КРОСС/В Брюксел приключиха спешните преговори за спасяване на споразумението за свободна търговия на Евросъюза с Канада, блокирано от белгийския регион Валония, съобщава БНР. Неуспехът повдига въпроса за способността на Общността да сключва изобщо търговски споразумения, отбелязват наблюдатели.

Нуждаем се от още време, каза премиерът на Валония, но председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и канадският министър на търговията Кристия Фрийланд изразиха оптимизъм, че подписване другата седмица все още е възможно.

Остава ЕС да се справи с опозицията на белгийската провинция Валония, посочи след срещата Шулц:

Преговорите между Европейския съюз и Канада приключиха. Канадците са готови да подпишат и обикновено и от европейска страна бихме били готови да подпишем споразумението следващия четвъртък. Все още има работа, която трябва да свършим от европейска страна. Проблемите, които има, са европейски и ние трябва да ги решим.

От своя страна, канадският министър изрази надежда, че следващата седмица ще се върне в Европа, за да подпише договора:

От канадска гледна точка работата ни е приключила. Преговорите завършиха и Канада е готова да подпише споразумението. Топката сега е в полето на Европа. Време е Европа да си свърши работата, каза Фрийланд.