Изключват камерите в помещенията за гласуване в деня на изборите
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2016 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изключват камерите в помещенията за гласуване в деня на изборите

/КРОСС/Устройствата за наблюдение и запис, които се намират в помещенията за гласуване, ще бъдат изключени по време на изборния ден.

Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

Камерите ще бъдат изключени точно в 7 часа и ще бъдат включени след края на изборния ден, но не по-късно от 21 часа вечерта, става ясно от решението на ЦИК.

Обективите трябва да бъдат закрити, а контролът дали има работещи камери ще се осъществява от Районните избирателни комисии.

Решението ще важи и при евентуален втори тур на вота за държавен глава.

ЦИК определи и как членовете на секционните избирателни комисии ще подават и приемат бюлетините за гласуването за президент и националния референдум.

Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя и да му бъде показано, че е празна, преди да се постави печат.

От комисията трябва и да обяснят на избирателя как да сгъне бюлетината, след като гласува. Бюлетините ще се пускат в непрозрачни урни.

Бюлетината ще се сгъва на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Местата за полагане на печатите трябва да останат от външната видима страна на бюлетината. След това бюлетината се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната й страна.

Бюлетината за референдума ще се подава заедно с непрозрачен плик, в който да бъде поставена преди излизането от тъмната стаичка. Върху пликовете и бюлетините за гласуване в националния референдум не се полага печат.