Акад. Васил Проданов: Президентските избори у нас и в САЩ - прилики и разлики
Секция: Коментари
23 Октомври 2016 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акад. Васил Проданов: Президентските избори у нас и в САЩ - прилики и разлики

/КРОСС/По едно и също време у нас и в САЩ се избира президент. У нас на 6 ноември се гласува за 5-ия, в САЩ на 8 ноември - за 58-ия президент.

Какво е общото в изборите в САЩ и България?

През 1976 г. в САЩ се появи „Телевизионна мрежа" - филм, в който гражданите, а и телевизионният водещ - главен герой от филма крещяха „Гневни сме". Той бе израз на цикличната криза по това време в Америка, рязко променила политическия и икономически курс пет години по-късно, когато дойде Рейгън. Сега ситуацията е същата, но гневът вече е спрямо последствията от онзи неолиберален капитализъм, който създадоха Рейгън и последвалите го политици. У нас хората също са гневни и ненавиждат политиците, тъй като тази политика създаде много по-мизерен, бедстващ и водещ до разпадни процеси капитализъм. И у тях, у и нас либералната демокрация е в криза, а в редица страни вече е в смъртен стадий. Доверието към основна институция като конгреса в САЩ и парламента в България е минимално пренебрежимото 8%. Мнозинство и у тях, и у нас възприема властта като нещо чуждо, вредно, корумпирано.

Изборите и у нас, и у тях са във време на цикличен глобален преход на капитализма, в който имаме устойчива икономическа стагнация, невиждано неравенство, увеличена бедност, криза и олигархизация на либералната демокрация, изострени противоречия в резултат на голямото количество губещи от глобализирания неолиберален пазар.

Това се проявява в едно ново идеологическо противопоставяне и у нас и у тях - между глобализатори и деглобализатори, поддръжници на свободния пазар и протекционисти, либерали и консерватори. Брекзитът във Великобритания бе победа на консерваторите и деглобализаторите. В САЩ Тръмп изразява деглобализаторската тенденция, а Хилъри досегашния курс на глобализирана американска хегемония. Антиглобалистът Тръмп иска да предотврати ТПТИ, да разтури НАФТА, за разлика от глобалистите Клинтън и Обама, предлагащи едно глобално олигархично споразумение, подписано тайно и секретно, за да не могат масите да реагират.

Показателен за тези разделения е дори езикът на основните кандидати в предизборната кампания в България - за първи път през последния четвърт век в устата на кандидатите думата „национален интерес" се среща май по-често отколкото „европейски ценности", което досега служеше като идеологическа маска за тотално загърбване на националните интереси от българските политици. Деглобализаторите са във възход навсякъде.
И в САЩ, и у нас за първи път отношението към мигрантите и проблема за изграждането на стена за тяхното спиране става важен елемент на предизборния дебат - той е израз на опозицията глобализатори-деглобализатори.

През август в САЩ излезе и стана бестселър книгата на Питър Турчин „Епоха на разпад: структурно-демографски анализ на американската история", според която Америка върви към период на дезинтеграция. Но и у нас вървят мрачни прокоби за това дали България ще оцелее през следващите години.

У нас Илияна Йотова говори за „български модел на избори" чрез фалшификации, заплахи, манипулации, купуване на гласове. В САЩ обаче Тръмп казва същото за техните избори, обявявайки, че ще има изборни измами в големи мащаби в деня на изборите и преди него.
Какво е различното в изборите в САЩ и България?
Ако общото може да се изрази с думи като „криза" и „гняв", за различното важат термините „периферия" и „зависимост".

В глобалната криза и битката между глобалисти и антиглобалисти, либерали срещу консерватори САЩ са капиталистическият център, а ние опоскана и зависима периферия, от която са извлечени огромни човешки, финансови и материални ресурси. Затова основните кандидати у нас, макар и с различни уговорки подкрепят курса на принадлежност към геополитическата зона на САЩ чрез НАТО и ЕС. Проблемът е, че битката се разгаря, а ние сме на едно от най-чувствителните геополитически места, за което нарастват прогнозите, че ще бъде център на очакван конфликт.

У нас повечето от десните са за „лявата" (по отношение на бедност, неравенство, социална политика) Клинтън, докато редица от левите и националистите чувстват по-близък „десния" Тръмп (който е за намаляване на данъците на богатите), заради неговите геополитически позиции, антиглобализъм, критиката на политиката на САЩ в Близкия Изход. Изобщо тази кампания демонстрира тенденция от типа „консерватори от всички страни - обединявайте се", а традиционните леви се колебаят между политическите симпатии към едните и икономическите към другите.

У нас водещите кандидати се държат като културни аристократи в сравнение с шоуменщината и простащината, демонстрирана от Тръмп, Клинтън и медиите в САЩ. Приличаме си обаче по начина, по който жените кандидати там и у нас обиждат поддръжниците на опонента си. Хилъри нарича симпатизантите на Тръмп „сбор от отчаяни хора", а Цачева говори, че социалистите били хора които „нямат мозък".

Като периферна и зависима страна ние сме готови да подпишем и СЕТА и ТПТИ, за които даже водещите при телевизионните дебати между претендентите за президент у нас, не смеят да попитат какво им е мнението. У нас антиглобализаторите се чуват много по-слабо, независимо от това, че тези неолиберални споразумения допълнително ще увеличат неравенството и бедността, както стана след влизането и в свободния пазар на ЕС.
И САЩ, и България са в началото на нов преход, независимо от това кой ще победи и там, и тук. Неговият край съвсем не изглежда така оптимистичен както в очите на тези, които пееха у нас през 1990 г. „времето е наше", нито на тези, които в САЩ обявиха, че е дошъл „краят на историята" и „ХХI век ще бъде американски век".

Източник: в. Труд