Уникален фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува“ събра 3500 участници от България и чужбина
Секция: КУЛТУРА
23 Октомври 2016 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникален фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува“ събра 3500 участници от България и чужбина

/КРОСС/За 13-та поредна година община Струмяни бе домакин на един уникален международен фолклорен фестивал „ Малешево пее и танцува".

На една сцена се събраха и представиха за три дни 3500 певци и танцьори от 120 населени места в България и чужбина. Сцената по традиция бе издигната в село Микрево на мегдана.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата, под егидата на община Струмяни и изключителната партньорска подкрепа на ЦИОФ и „Арт център Илинденци".
Истинска феерия от звуци, багри и танци бяха представени от български и международни ансамбли от Република Македония, Турция, Сърбия, Украйна, Молдова.

Изпълненията на участниците се оценяват от жури съобразно категорията и възрастовата група, в която попадат. Председател на журито в тазгодишното издание на фестивала е акад. доц. Красимир Петров.

В конкурсната програма, участниците пресъздават песни,танци и обичаи, които най-добре изразяват история, бит и душевност от региона, който представляват.

Фестивалът се провежда в навечерието на 80-годишен юбилей на НЧ „Братя Миладинови" с. Микрево, което пази и съхранява ревностно народната традиция и гордия дух на Малешевието. По време на фестивалната програма всички гости имаха възможността да се насладят на две красиви изложби-едната под наслов „Малешево през годините", а другата изложба е със сувенири ръчно изработени от децата на Струмяни.

Над 5 хиляди зрители имаше на фестивала, дойдоха и депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, кметове от Малта, Македония и България. Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви,че фестивал като този е най-добрия мост към приятелството със съседните страни.