Почина директорът на "Уикилийкс"
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2016 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина директорът на "Уикилийкс"

/КРОСС/Гевин МакФадиън, близък приятел на Джулиън Асандж и директор на „Уикилийкс", е починал, съобщи RT.

Все още не се знаят причините за смъртта на 76-годишния разследващ журналист. Съпругата му споменава само "кратко заболяване", без да обяснява повече.

На сайта на "Уикилийкс" днес бе публикувано съобщение, в което се казва, че той е пренесъл борбата и юмруците си при Господ. Съобщението е подписано с инициалите на Асандж, чийто достъп до интернет беше спрян от еквадорското посолство, където се крие от САЩ, преди седмица.

Заради разследванията и силната си гражданска позиция журналистът е бил арестуван заедно с Бърни Сандърс в САЩ, бит е от британски неонацисти, има забрана да посещава ЮАР и СССР. През 2003 г. МакФадиън основа Центъра за разследваща журналистика, който спомогна за разпространението на няколко скандални разкрития от известни журналисти.

По-рано тази година той заяви, че "Уикилийкс" ще продължава да публикува документи за Хилъри Клинтън, които уличават нейната корумпираност и вреда за американския народ и света.

"Ние знаем само за един Сноудън, но някъде там може да има други хора, които ще продължават да хвърлят светлина върху несправедливостта и други световни наболели теми", заяви той.