Нашите български букви между миналото и бъдещето
Секция: Наука
24 Октомври 2016 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нашите български букви между миналото и бъдещето

/КРОСС/ През 2016-а се навършват 100 години от рождението на художника и изследовател проф. Васил Йончев. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от събития. 

На 24 октомври от 18 ч в галерия „Академия" ще бъде открита изложба, представяща научноизследователската и творческа дейност на проф. Йончев и неговите произведения.

Като част от експозицията ще можем да видим сюжет от работата на професора на терен с представяне на обектите, които е изследвал. Ще бъдат показани оригинали на възстановките на Йончев от обектите на изследване и последвалите анализи. Отделен панел в изложбата е свързан с неговата биография.

На 25 и 26 октомври в галерия „Академия" ще бъде проведена конференция на тема „Нашите български букви между миналото и бъдещето. Първоучители, учители, ученици". Събитието поставя въпроси, свързани с различни аспекти на съвременната българска кирилска графична форма, нейните история, приложение, проблеми и перспективи.

В конференцията ще вземат участие проф. Владислав Паскалев, проф. Тодор Варджиев, проф. Кирил Гогов, инж. Васил Василев, Иван Русев, Красен Кръстев, доц. д-р Илия Груев, Красимир Андреев, доц. д-р Кристина Борисова, Велина Мавродинова, доц. Пеньо Пенев, Кирил Златков, Лукас де Гроот.

Събитията в галерия „Академия" са част от проект на катедра „Книга и печатна графика" към НХА за отбелязване на 100-годишнината от рождението на проф. д-р Васил Димитров Йончев - учител, художник, теоретик и основател на българската шрифтова художествена школа, творил в областта на изкуството на книгата и на шрифта, носител на международната награда „Гутенберг" на кмета на Лайпциг за постижения в изкуството на книгата.

Стогодишнината от рождението на проф. Йончев е повод да отбележим особено важното и незаменимо място, което големият интелектуалец, теоретик, преподавател и общественик заема в българската култура и силното влияние, което оказва и днес като основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, формирал съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система.

В тази връзка в галерия „Шипка 6", СБХ, ет. 3 е представена „Българската художествена школа по шрифтово изкуство" - изложба на три поколения художници на шрифта от 50-те години до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт" към катедра „Книга и печатна графика", реализирани по време на учебния процес в НХА.

Според проф. Васил Йончев глаголицата наследява кирилицата, а и двете имат за основа трета българска азбука, чиито следи днес откриваме в Североизточна България. С изследванията си на кирилицата, глаголицата и писмеността от Плиска той рисува една невероятна картина за море от знания, въплътено в буквите, с които продължаваме да пишем. Във водещата тема на броя ще ви разкажем за закомерностите, които професорът извежда, за фигурата модул, по която св. Константин-Кирил Философ изгражда своите букви, въплъщавайки в тях вижданията си за Бога, за човека, за устройството на Вселената.