Ген. Румен Радев: Това, че сме членове на НАТО и ЕС не означава, че трябва да гледаме на Русия като на враг
Секция: ПОЛИТИКА
24 Октомври 2016 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Румен Радев: Това, че сме членове на НАТО и ЕС не означава, че трябва да гледаме на Русия като на враг

/КРОСС/ Еврофилията не означава русофобия и е грешка да гледаме на Русия като държава извън Европа. Това каза ген. Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП по време на срещата си със студенти от Клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски" в Галерията на Национален студентски дом, предаде Агенция „Фокус".

„Това, че сме членове на НАТО и ЕС не означава, че трябва да гледаме на Русия като на враг", коментира ген. Румен Радев и посочи, че са изригнали всякакви писания срещу него, че едва ли не е вербуван от Кремъл още от детската градина, че неговият заместник-командир на ВВС е бил с руско име - Анатолий.

Той посочи, че ще действа с Русия внимателно като стане президент. „Ние трябва да търсим с всяка държава, която е извън рамките на ЕС и НАТО рационално, изгодно за нас сътрудничество. Трябва да поставяме това сътрудничество на ясна, прагматична основа, лишена от идеология. Мисля ,че загубихме много, тотално руския пазар и не трябва да повтаряме тези грешки", коментира той и посочи ,че според него е грешка ако се гледа на Русия като на държава извън Европа. По думите му Русия и Европа в момента имат общи проблеми - и тероризма, и нахлуването на войнстващия ислямизъм.

„Тук трябва да търсим партньорство, а не някаква агресивна риторика", коментира ген. Румен Радев. По думите му историята показва, че когато има изостряне на отношенията губят най-близките до Русия държави и даде пример с Украйна. „Затова България може и трябва да съдейства за възстановяването на диалога с Русия. Категорично санкциите трябва да бъдат отменени. За мен те вредят. Никой до момента не е доказал полза от тези санкции", коментира ген. Румен Радев.

По отношение на Китай, той посочи, че държавата строи втория си самолетоносач и скоро той ще се види плъзнал в световните океани. „Това ще създаде допълнителни няма да кажа проблеми, но ще внесе още по-голяма непредсказуемост в международната политика", коментира ген. Румен Радев. За САЩ ген. Радев посочи, че те са стратегически партньор, като според него трябва да се развиват ползотворни отношения с тях.