Иран иска да увеличи добива си на газ до нивото на "Газпром"
Секция: ИКОНОМИКА
25 Октомври 2016 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран иска да увеличи добива си на газ до нивото на "Газпром"

/КРОСС/ Иран може да увеличи мощностите си за производство на газ до 900 млн. куб. м на ден от 20 март 2017 година. Това съобщи министърът на петрола на Иран Биджан Зангане, цитиран от агенция Shana. За сравнение, руският газов гигант "Газпром" произвежда по 1,146 млн. куб. м на ден, по данни за 2015 г. от сайта на компанията.

Иран няма да успее да се конкурира с "Газпром" в близките години, смята Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания "РусЕнерджи" (RusEnergy). В пика през 2014 г. "Газпром" доставяше 444 млрд. куб. м на година, а за да достигне това ниво, на Иран ще му трябват 15 години, твърди експертът. Според Крутихин Иран вече опита да се договори с Турция за транспортиране на газа, но опитите се оказаха неуспешни. Турция искаше да влезе в ролята на прекупвач на газ, а не на отговорник за транспорта, обяснява Крутихин, цитиран от Руски дневник. 

Александър Якименко, един от акционерите в руската нефтогазова компания "Томскгеонефтегаз", не вижда в Иран възможности за реализация на строителството на тръбопровода. "Първо трябва да приключи войната в Сирия", коментира той.

В такава ситуация на Иран му остава да опита да изгради собствен капацитет за строителство на мощности за продажба на пропан-бутан, смята Крутихин. "Иран вече върви по този път, ще видим какво ще се получи".

Очаква ли Иран да се повтори "сирийският сюжет"?

Днес е разпространено мнението, че до обостряне на политическата ситуация в Сирия се стигна след отказа на Башар Асад да бъде построен газопровод от Катар за Европа. На фона на изявленията за потенциална конкуренция от страна на Иран и "Газпром" се обсъждат възможностите за повторение на сирийския сценарий, в частност Михаил Крутихин споменава тази гледна точка в статията си за руския Forbes.

На тази теория скептично гледа Леонид Исаев, сътрудник в Департамента по политически науки към Висшата школа по икономика. "Не смятам, че Сирия беше унищожена от някого целенасочено заради това, че отказа да подпише споразумението, както и това, че подобна ситуация може да възникне в Иран. Системата в тази страна е достатъчно монолитна и едва ли може да бъде подкопана отвън", коментира той.

Лана Раванди-Фадаи, старши научен сътрудник в Центъра за изучаване на Близкия Изток към РАН, също не е съгласна с това мнение. Според нея периодично появяващите се новини за планирано увеличение на добива на газ в Иран се въртят отдавна. "Иран е заинтересован от преувеличаването на тази информация за увеличения добив на газ, за да стимулира пазара", коментира Лана Раванди-Фадаи.