Две търговски вериги отделят синтетичния оцет
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Октомври 2016 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две търговски вериги отделят синтетичния оцет

/КРОСС/След като преди няколко седмици асоциация „Активни потребители" изпрати отворено писмо към търговските вериги с апел за по-отговорно отношение спрямо предлагането и позиционирането на имитиращи оцета продукти, днес председателят й Богомил Николов потвърди в интервю, че два от хипермаркетите вече отделят синтетичните имитации от оцета. Той очаква скоро да има позитивна реакция и от останалите представители на модерна търговия.

Асоциацията сигнализира, че производителите на такива продукти се опитват чрез изобретателни начини да накарат потребителите да смятат, че това са натурални продукти, а не химични имитации. Използват графични трикове, поставят снимки на зеленчуци, ябълки, туршии и дори надписи „оцетен", „ябълков", винен", „за консервиране", с което целят да заблудят потребителите. Тук идва и вината на големите търговски вериги, които подреждат тези петролни субпродукти наред с натуралните, като често над или под тях има и надпис, че това е „оцет".

Най-лесният начин за различаване на синтетиката от натуралния продукт е на етикета да е изписано, че това е имитиращ продукт. Това обаче не е напълно достатъчно, защото в бързината хората не знаят за тази особеност и когато продуктите са един до друг на рафта, потребителят смята, че са идентични и посяга към някоя от бутилките. Асоциацията са наясно, че не всеки търговец ще има възможност да отдели химията на напълно отделни щандове, но вярва, че могат поне да я излагат на отделни рафтове и с различни маркировки.

„Все още въздействието на тези синтетични вещества върху здравето на хората не е напълно изследвано, така че трябва да бъдем по-предпазливи. Това са т.нар. бавни убийци. Те увреждат здравето в дългосрочен план, затова е трудно да се прецени каква е вредата им." - коментира Николов.

В средата на месец октомври след стартирали обстойни проверки в магазини и производствени цехове, Българската агенция по безопасност на храните изтегли от търговската мрежа 8269 бутилки заместители на оцета, равняващи се на над 6000 литра и изготви десетки предписания за некоректно етикиране.