Обновен е храмът на св. великомъченик Харалампий в с. Богданлия до Елин Пелин
Секция: Православие
25 Октомври 2016 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обновен е храмът на св. великомъченик Харалампий в с. Богданлия до Елин Пелин

/КРОСС/ Изцяло обновен е храмът, посветен на св. великомъченик Харалампий в с. Богданлия до Елин Пелин. По този повод инициативният комитет, реализирал ремонта, кани тази неделя (30 октомври) всички миряни на тържествена Света литургия. Тя ще бъде отслужена от енорийския свещеник в съслужение с негови събратя свещеници, след което ще се извърши водосвет и курбан за здраве и благословение.

Църквата "Св. Харалампий" в село Богданлия има нелека съдба. Храмът е най-старата постройка в селото, съградена през 1882 г. в двора на селското гробище. Местните хора я вдигат с много труд и доброволни дарения. Тя е обявена за архитектурно-художествен паметник с местно значение от Националния институт за паметниците на културата през 1996 г. Години наред обаче жителите на селото поддържат сградата с подръчни средства своята църква. И така над цели 40 години.

Времето и природните стихии нанасят своите поражения. Наводненията през 2004 г. довеждат до слягане на старите основи на църквата и до разцепване по височина на сградата и пристройката с камбанарията. Постепенно интериорът също започва да се руши под влиянието на влагата, която засяга стенописите, иконите, олтара. Опасността и покривът да се срути става реална. Усилията на малкото жители на селото да укрепят сградата през годините, водят до временен и незначителен ефект.

В края на 2014 г. Църковното настоятелство на храма избира Инициативен комитет, на който е възложена тежката задача да организира ремонта и възстановяването на църквата. Комитетът стартира кампания за възстановяване на храма и започва да събира необходимите документи за проект за реставриране, както и дарения, необходими за реализацията му. Така след много трудности и с помощта на дарители богоугодното дело е доведено до успешен край тази есен.

Старият притвор е демонтиран и изграден отново, подът в притвора е налепен с плочки, направена e нова вътрешна и външна мазилка, стените на старата част са укрепени, подменен е изцяло стария покрив, поставени са два гръмоотвода, дворът на храма е изцяло почистен и обновен, вдигната е нова ограда. Освен това са възстановени и стенописите. Нова е дело на Стефко Аенски. Сред тях има уникален, много ценен стенопис, изобразяващ свети преподобни Зосим и преподобна блажена Теодора, разкрит по време на ремонта под изработената върху платно двуметрова божигробска икона "Йерусалимия".

Св. Харалампий е силно тачен, особено в Стара планина, Средна гора и Дунавската равнина. Църквата чества неговия ден на 10 февруари. Тогава в чест на светеца се правят пити, помазани с мед. Св. Харалампий се възприема като лечител и покровител на пчеларите. Той е един от застъпниците пред Бога да има за хората от всичко и то по много.