Читателски тур в Барселона
Секция: Туризъм
26 Октомври 2016 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Читателски тур в Барселона

/КРОСС/ „Всяка книжарница е покана за пътешествие", твърди испанският писател и университетски преподавател Хорхе Карион. Сред многото културни забележителности на Барселона попадат и около 50 книжарници, твърди в. „Гардиън". Те не присъстват често в списъка с обекти на туристите, а би трябвало.

На най-дългата улица в Каталония - Gran Via de les Corts Catalanes - са разположени цели две книжарници за литература на английски език, които се грижат за чужденците, гостуващи или живеещи в града. Меката на феновете на фантастиката пък е Gigamesh на Carrer de Bailèn. Освен магазин, това е и издателство, което държи правата за „Игра на тронове" в Испания.

Зад ъгъла, на Gran Via е наскоро откритата бутикова книжарница на Жан Марти Blackie Books' Lino. Тя се намира в началото на пасаж от магазини и заведения и в следобедните часове привлича посетителите на съседните барове с разнообразието от заглавия.

Но книжарниците в Барселона не винаги са се развали на разцвет. По времето на режима на Франко много от тях са цензурирани. Нещата се променят през 80-те години на ХХ век и днес Барселона е литературният център на Каталония.

Laie е книжно кафене, което предлага книги от целия свят, но също и традиционни ястия. По продължението на Gran Via пък е разположена Altaïr - книжарницата предлага пътеводители и художествена литература, посветени на региона.

Барселона често е буквално нападана от туристи, което не е чудно, предвид круизните кораби, които спират в пристанището и изсипват хиляди посетители само за ден. Ако решите да ги избегнете, потърсете „тайната" книжарница Librería Anticuaria Comellas - тя се намира на втория етаж на красива сграда близо до градините на кралица Виктория и до нея води стар и скърцащ асансьор. Мястото предлага редки книги, някои от които достигат баснословни цени.

Според всеобщото мнение обаче най-добрата книжарница в Барселона е La Central. Тя се помещава в сградата на бивша родилна болница и в стените й са запазени нишите, където жените някога изоставяли новородените си бебета. Сградата е с впечатляващ вътрешен дизайн, дело на Мигел Сал, който проектира и книжарница Waterstones в Лондон.

45265В разгара на икономическата криза пък врати отваря Llibreria Calders - книжарница, помещаваща се в бивша фабрика за копчета, която се намира на една от най-хипстърските улици в града в квартал Сан Антони. Освен книги, мястото предлага и пиано бар, както и интересна програма от музикални и литературни събития. Заглавията пък варират от поезия, художествена проза, комикси - целта очевидно е да се задоволи и най-претенциозния библиоман.

Източник: lira.bg