Русия ще строи обсерватория на Луната
Секция: Наука
25 Октомври 2016 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия ще строи обсерватория на Луната

/КРОСС/ Светът по космоса на Руската академия на науките (РАН) утвърди параметрите на научно-изследователската работа във връзка с планираното построяване на обсерватория на Луната, предаде ТАСС. Това съобщава в. "Известия", позовавайки се на протокол от заседание на съвета.

"Предложено е научно-изследователската работа да бъде извършена през 2016-2017 г., като за целта ще бъдат отделени 12 милиона рубли", се казва в съобщението. "В резултат трябва да бъде създадена програма за космически изследвания от обсерватория на лунната повърхност." Експерти са на мнение, че строежът на подобна обсерватория ще започне не по-рано от 2035 г.

По данни на вестника учени планират космически изследвания с помощта на радиотелескоп в нискочестотния обхват и оптични наблюдения на Слънцето и Земята.

С разработката на проекта ще се заеме Институтът за космически изследвания на РАН в сътрудничество с Астрономическия център на Физическия институт "Лебедев" на РАН и Държавния астрономически институт "Щернберг".

Построяването на лунната обсерватория е свързано с третия етап от програмата за усвояване на естествения спътник на Земята. Въпросната програма е представена в "Концепция на руската лунна програма", която е разработена от РАН, Роскосмос и Московския държавен университет и включва пилотирана експедиция до Луната с последващо построяване на обитаема база и обсерватория.

Източник: Dnes.bg