Vice News: Русия показа нещо от "областта на фантастиката" във въоръжението
Секция: Русия
25 Октомври 2016 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Vice News: Русия показа нещо от "областта на фантастиката" във въоръжението

/КРОСС/ Сирийската кампания на Русия се превърна както в политически, така и във военен успех: Москва показа на целия свят, че скъпоструващата многогодишна програма за реформиране на Въоръжените сили носи плодове, съобщава американският телевизионен канал Vice News.

Операцията на ВКС в Сирия демонстрира руските постижения в сферата на новите оръжия и подготовката на военните. За шест месеца бе свален само един самолет, макар преди няколко години Западът да твърдеше, че Русия има "сериозни проблеми" с провеждането на бойни действия, се казва в статията. 

"Ако тогава бяха казали, че през 2016 година руснаците ще направят военна кампания в Сирия, - толкова далече от Русия и с обновени ВВС - ще провеждат въздушна операция в продължение на месеци, ще използват безпилотни самолети... Това биха го счели за научна фантастика", цитира Vice News думите на аналитика от американския Център за военно-морски анализ Майкъл Кофман.

Русия започна програмата си по реформиране на армията след войната през 2008 г. с Грузия, посочва телевизията. Към 2020 година Москва е планирала да замени 70 процента от въоръжението си, военната и специалната техника. И тази «амбициозна цел не е празно самохвалство». Това беше "ключовият момент от външната политика на най-голямата държава на Земята», която изгуби могъществото си след разпада на СССР".

Сега Русия постигна съществени резултати в създаването на подготвени сили, а освен това, укрепи военно-въздушната си мощ и системата за противовъздушна отбрана. В Сирия Москва успя да демонстрира доколко надеждни са нейните бомбардировачи, защити сирийското въздушно пространство със своите ракетни системи С-400 и с изтребителите си. Руските войски са вече мобилни, а командването и управлението - по-ефективни, а това са най-важните промени в армията, се отбелязва в статията.

Между имиджа на Русия на световната арена и развитието на военния й арсенал има пряка връзка. Парадът на Победата миналата година е доказателство за това. Празнуването на 70-та годишнина от Победата показа, че Москва се позиционира като мощна държава, чийто интереси следва да се зачитат. Както съобщава Vice News, «военната модернизация» притежава "идеологическа и патриотична сила".

Вероятно бъдещите стъпки към реформирането на Въоръжените сили на Русия ще й струват много - пътят към реформите е «скъпоструващ и сложен». Но успехите в Сирия показаха колко много вече е успяла да постигне Русия от 2008 година, се казва в статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева (news-front.info)