Удължават живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2047 г.
Секция: ИКОНОМИКА
25 Октомври 2016 20:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удължават живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2047 г.

/КРОСС/ Срокът за експлоатация на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се удължава до 2047 г. след неговата модернизация и предприетите мерки за повишаване на безопасността му. Това стана ясно след като на официална церемония в централата шефът й Иван Андреев и генералния директор на "Русатом сервис" Евгений Салков подписаха заключителния предавателен протокол.

На подписването присъства и министъра на енергетиката Теменужка Петкоова, според която запазването на капацитета на АЕЦ "Козлодуй"ще гарантира устойчивостта на българската енергийна система. Договорът между нашата централа и консорциума "Русатом" - ЕДФ за изпълнение на дейностите по удължаване на крока за експлоатация до 60 години бе подписан в края на септември 2014 г. за срок от 27 месеца.

Според експертите с това успешно сътрудничество българското правителство е изпълнило един от основните си приоритети в енергийния сектор за удължаване на ресурса на съществуващите мощности. Извършената от консорциума работа за повишаване на безопасността и удължаване на ресурса на 5-и блок бе висок7о оценена от МААЕ при последната й мисия в централата. "Удължаването на срока за експлоатация на двата хилядамегаватови блокове е много важно за нас защото АЕЦ "Козлодуй" дава 33 на сто от произвежданата у нас електроенергия при това на достъпни цени, каза още министър Петкова.

Това пък дава възможност на българската икономика и безнес да работи на конкурентноспособно равнище. Стигнахме до тези позиции благодарение на изключително доброто си сътрудничество с консорциума "Русатом - ЕДФ", на който сме благодарни за професионално свършената работа", завърши енергийният министър.