Какъв е профилът на българския IT специалист?
Секция: Технологии
26 Октомври 2016 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какъв е профилът на българския IT специалист?

/КРОСС/Близо 70 000 души са работили в сферата на Информационните технологии у нас през миналата година, сочат данни от анализ на Евростат за развитието на ИТ-сектора в ЕС през 2015 г. За сравнение през 2011 г. в ИТ-сектора у нас са работили около 55 000 души или за 5 години техният брой се е увеличил с около 15 хиляди. Общо заетите в ИТ-сектора у нас формират около 2,3 на сто от общата трудова заетост при среден показател от 3,5 на сто за страните от ЕС-28, отчита Евростат.

Профилът на българския ИТ-специалист се формира от следните показатели, според анализа: около 53 на сто от работещите в сектора са мъже, 54 процента са под 35-годишна възраст и близо 70 процента са с висше образование и много добри доходи.
Средното заплащане в ИТ-сектора е било едно от най-високите на пазара на труда у нас и варира от 700-800 евро за млад специалист - до 1500-2000 евро за средна мениджърска позиция в сектора.

Според данни на експерти ИТ-сектора е най-бързо развиващият се сегмент в българската икономика и трудът на един високо квалифициран специалист генерира между 15-20 хиляди евро годишно, което е около между два-три пъти повече от средната производителност на труда у нас.

Според последните данни на Евростат най-много ИТ-специалисти в ЕС работят в Германия и Великобритания - по около 1,5 млн. души, както и във Франция - около 1 милион, в Испания и Италия - средно по около половин милион души. Общо в ЕС през 2015 г. в ИТ сектора са се трудили около 8 милиона души, което представлява около 3,5 на сто от общата заетост в Евросъюза.

Най-висок дял специалисти в ИТ-сектора като процент от общата заетост на населението е отчетен във Финландия - 6,5 на сто. Следват Швеция - 6,1 на сто, Холандия и Великобритания - по 5 на сто, Люксембург - 4,6 на сто, Естония - 4,4 на сто.

Най-нисък е процентът на заетите в ИТ-технологиите спрямо общата заетост в Гърция - едва 1,2 на сто. Следват Румъния, Литва и Кипър - по около 2 на сто, България и Португалия - по 2,3 на сто, Испания - 2,4 на сто и Италия - 2,5 на сто.

Най-висок дял ИТ-специалисти с висше образование е отчетен в Литва - близо 80 на сто. Там са и най-младите ИТ-специалисти - близо 55 на сто от хората в ИТ-сектора са под 35 години.

Като цяло 8 от всеки 10 души в ИТ-сектора на ЕС са били мъже, а 6 от 10 са били с висше образование, отчита европейската статистика.

Според Евростат, ИТ-сектора преди десетина години се е ползвал предимно за комуникации, докато в днешно време той присъства в почти всички сфери на човешката дейност и на пазара на труда. Присъствието на ИТ-сектора в почти всички аспекти на човешкия живот изисква и съответните промени в образованието, производството и пазара на труда, отчита анализът.