Русия се отказва от лихвите за "Белене"
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2016 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия се отказва от лихвите за "Белене"

/КРОСС/Днес подписахме споразумение за окончателното приключване на решението по отношение на арбитража за АЕЦ „Белене", страни по което са НЕК и „Атомстройекспорт". Затваряме една страница на отношения, създаващи проблем, оттук нататък съм убедена, че ще развиваме в положителна посока нашите отношения. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение. В замяна на това „Атомстройекспорт" се отказва от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението - 167 хил. евро на ден. „Атомстройекспорт" се отказва от тези лихви и размерът на тези лихви е 23 млн. евро до 15 декември. НЕК имаше 7 искания за корекции към арбитража за размера на лихвите, 4 от тези корекции бяха одобрени. НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 млн. евро от корекциите. Общият размер на намалението, което ще постигнем е близо 50 млн. лева, добави Петкова.

Споразумяхме се и оборудването ще го видим до 5 декември тази година. До 5 декември оборудването ще бъде инспектирано. Днес постигнахме успехи за двете страни. Оттук нататък предстои ЕК да даде решение във връзка с предоставянето на финансовата помощ към НЕК. Имаме уверение на ЕК, че разглежда въпроса приоритетно, подчерта Петкова.

През последната седмица толкова активно общувахме с Петкова, че разбрах всичко казано от нея. Потвърждавам всичко, казано от нея. Ние очакваме постъпленията за погасяване на дълга да получим до 15 декември. Това каза първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом" Кирил Комаров.

„Тази година Русия и България отбелязват 50 години от установяване на ядрени отношения между двете страни. През тези 50 години ние си сътрудничим изключително добре", добави той.

„По времето на обсъждане с българската страна по арбитража, ние не спряхме да работим по други проекти - такъв е случаят с удължаването с 30 години на ядрения реактор номер пет на АЕЦ „Козлодуй". Това стана благодарение на два фактора - блокът беше експлоатиран изключително грамотно и правилно, вторият - че „Росатом" получи възможност да осъществи дейност във връзка с удължаването живота на 5- и блок", каза Комаров.