Ретро кафене ще ни върне в 20-и български век
Секция: Туризъм
27 Октомври 2016 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ретро кафене ще ни върне в 20-и български век

/КРОСС/Ретро кафене ще предлага на туристите в столицата лимонада и други продукти от началото на 20-и век. Това обяви Иво Маринов, директор на общинско предприятие "Туризъм" към община София, на четвъртата работна среща между бизнеса и представителите на местната власт, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Освен напитки от началото на миналия век всичко останало от менюто също ще е характерно за трапезата на тогавашните българи, пише "Монитор".

Ретро заведението ще се намира в Музея за история на София, като плановете са от края на следващата година то да започне да посреща гости. Мястото е избрано, защото има обособен кът, освен това ще се съчетае с експозицията на предмети от края на 19-и и началото на 20-и век, обясни Маринов.

И добави, че по този начин ще се допълни и дейността на музея. Мотив към тези причини е, че обектът в момента е най-посещаваният в София, като от след отварянето му през него са минали над 60 хил. гости.

Отварянето на ретро кафенето е част от проект за разработване на общи туристически маршрути с Ниш. Следващия месец ще бъде подписана спогодбата, посочи още Иво Маринов. Той добави, че планът се финансира от проект за транс гранично сътрудничество. С парите по проекта ще бъде направено нужното оборудване и обзавеждане.

Предвижда се заведението да работи непрекъснато, а при предварителни заявки ще се осигурява и достъп по-големи туристически групи, ще има възможност и за разширяване на менюто.

Дейностите по съвместния проект предвиждат и разработване на допълнителни туристически маршрути. Планира се и поставяне на мултимедия в музея и информационните центрове в София.

Хотелиери и туроператори имат интерес да продават туристическата карта за София, стана ясно от думите на Иво Маринов. Той посочи още, че се водят и преговори с различни търговски вериги, които да се включат към картата. Към момента има само една хранителна компания, сега вече има интерес и от други представители в сектора.