ХИВ е навлязъл в САЩ преди "нулевия пациент"
Секция: Наука
27 Октомври 2016 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ХИВ е навлязъл в САЩ преди "нулевия пациент"

/КРОСС/Канадският стюард Гаетан Дюга, смятан за "нулев пациент", не е отговорен за епидемията от СПИН в САЩ, съобщиха АФП и в. "Индипендънт", позовавайки се на ново изследване на Университета на Аризона и Кембриджския университет.

Учените използваха високотехнологичен генетичен анализ, който доведе до заключението, че вирусът е донесен в САЩ от Карибите около 1970 г. и се ограничил в Ню Йорк за 5 години, преди да се разпространи в останала част от страната. СПИН се превърна в епидемия и отне живота на 700 000 души само в САЩ.

Според изследователския екип, който изучавал кръвни проби от гейове в Ню Йорк между 1978 и 1979 г., Дюга е един от хилядите заразени през седемдесетте години.

Генетиците смятат, че ХИВ за пръв път е прехвърлен на човек от шимпанзе в Субсахарска Африка в ранните години на 20-и в. Вирусът се разпространява в Киншаса, преди да бъде открит на Карибите през шейсетте години. Според изследването той е пренесен от Хаити в Ню Йорк през 1970 или 1971 г.

ХИВ е официално регистриран от медицинската общност през 1981 г. През 1987 г. журналистът Ранди Шилтс определя Дюга като "нулев пациент" в книгата си за ранната СПИН криза. Във филмовата адаптация канадецът е представен като човек, който е продължил да има сексуални взаимоотношения със случайни партньори, въпреки лекарските предупреждения, че вероятно разпространява инфекция.

В ранно проучване на инфекцията от Американските центрове за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания, Дюга получава номер 57, което означава, че той вероятно е бил 57-ият пациент, страдащ от жестоката болест.

В по-късно изследване канадецът се е оказва в центъра на мрежа от 40 мъже в 10 американски града, които са се заразили с ХИВ и са били свързани помежду си със сексуални отношения. Дюга е наречен "Пациент О", означаващо "извън Калифорния" (Outside California), като буквата "О" впоследствие е грешно възприета за нула в "нулев пациент".

Дюга дори не е показал симптоми на болестта на СПИН до 1979 г. - много по-късно от други пациенти, обхванати от проучването.