България започва нов проект в сферата на изследователската ядрена физика
Секция: Наука
27 Октомври 2016 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България започва нов проект в сферата на изследователската ядрена физика

/КРОСС/ С Циклотронен център към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките в София България започва нов проект в сферата на изследователската ядрена физика. Целта е производство на изотопи с цел лечение на туморни заболявания. Надеждите са, че тази стъпка ще привлече и повече млади физици.

Този циклотрон ще се използва и като съоръжение за научни изследвания на високо ниво, благодарение на което България и нейните млади учени ще имат възможност да правят уникални нови научни изследвания в това уникално съоръжение, каза посланикът на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин по време на представянето в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) - БАН на произведеният по поръчка ускорител Циклотрон TR24 и обявяването на началния етап на строежа на специализираната сграда за него. Циклотронът ще произвежда медицински изотопи за диагностика и лечение на рак и други заболявания, така че всяка година хиляди пациенти в България ще имат полза от това, посочи още той. 
Освен за медицински цели, бъдещият ускорителен комплекс ще осигури възможност за обучение на студенти от природо-математическите факултети, техническите и медицински университети, както и на кадри от АЕЦ „Козлодуй".

Идеята е страната ни да зарежда целия Балкански полуостров с тези изотопи, а има и амбиции България да се превърне в регионален център на Югоизточна Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на нов изследователски проект в областта на ядрената физика. Борисов обяви, че двата основни приоритета на правителство са образованието и здравето и посочи, че днешното събитие го доказва.
"Това си е една мини ядрена централа. Такава има в Страсбург. В Югоизточна Европа това е едно уникално съоръжение", добави той. 
"Десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идваха от Унгария и се разпадаха. Със сигурност стотици милиони така са напуснали България. Сами направете сметка колко пари са изтекли досега и колко народ е загинал, чакайки в мъки и нерви. Затова благодаря на всички, които участваха", каза още премиерът.

По думите му от придобивката ще се възползват не само пациентите, но и младите физици.

"От битката с контрабандата и корупцията имаме над 3 млрд спестени. Освен за здраве, най-важното е, че научните ни работници ще направят своите постижение. Може след някоя и друга година да имаме нобелист. Пожелавам успех", завърши той.

За целта Министерският съвет предостави целеви средства в размер на 3 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките за дейности, свързани с въвеждането и безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център.