Вотът поскъпва с четвърт милион лева заради промените в Изборния кодекс
Секция: ПОЛИТИКА
27 Октомври 2016 19:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вотът поскъпва с четвърт милион лева заради промените в Изборния кодекс

/КРОСС/ Спешните промени в Изборния кодекс ще оскъпят с почти 250 000 лв. предстоящите президентски избори, съобщи вчера председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. Разходът идва от промяната в алгоритъма при изчисляване на резултата от вота, след като депутатите решиха квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои за действителен глас само на мажоритарни избори - за президент и за кметове.

"Промяната в кодекса рефлектира върху програмния продукт на колегите от "Информационно обслужване" за компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", поясни Алексиева. От фирмата вече били потвърдили, че въпреки поправките в последния момент те ще се справят в срок със софтуера и че той ще работи надеждно и коректно.

След приемането на новите текстове ЦИК възнамерява да открие още секции във Великобритания, където българите пострадаха най-много от доскорошните ограничения за до 35 секции в чужда държава. Алексиева поясни, че комисията е готова в съкратени срокове да обучи членовете на секционните комисии зад граница. Според нея оскъпяването на вота по тази линия ще стане ясно, след като МВнР договори наемите и останалите разходи за откриване на секции в чужбина.

Източник: "Сега"