Цените няма да се вдигнат с въвеждане на еврото у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2016 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените няма да се вдигнат с въвеждане на еврото у нас

/КРОСС/ Цените на стоките и услугите няма да се вдигнат след въвеждането на еврото в България. В това увери от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов. Опитът на други членки на ЕС показва, че на практика повишаване на цените не се реализира, каза министърът в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев.

Министърът подчерта, че все още няма целева дата за влизането на страната в еврозоната. Данните на Европейската централна банка и на Евростат за страните, които вече са въвели еврото като национална валута, показвали минимално повишаване на цените. В първата година от членството в еврозоната, инфлацията там се повишавала с 0,2-0,3 процентни пункта.

След 12 месеца тези държави отчитат растеж на заплатите, добави министърът. Държавата пък печели от премахване на валутния риск и от по-ниските цени за финансиране на на частния и публичния сектор. Бъдещото членство означава и включването на България в Единния банков надзорен механизъм. „Това ще засили доверието и стабилността на финансовата ни система", обясни Горанов.

Всяка държава членка на еврозоната заплаща вноски към европейския стабилизационен механизъм тъй като България е членка с БВП под 75% от средния за ЕС, този дял ще е по-нисък и след 12 години ще достигне пълната си стойност. Вноските ще са пропорционални на доходите на страната и на възможностите на публичните финанси, добави той. Освен това ще се премахне задължението на БНБ да поддържа високи нива на валутни резерви, с които гарантира стабилността на валутния борд.

„Това ще даде възможност за по-активно използване на този значителен по размер финансов ресурс, чиято употреба и управление остава, подчертавам, изцяло в правомощията на българските власти", категоричен бе Горанов.