Ново опустошително земетресение в Италия
Секция: СВЯТ
30 Октомври 2016 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново опустошително земетресение в Италия

/КРОСС/Земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер удари Централна Италия, съобщават от Европейския сеизмологичен център. Трусът бил с епицентър на 68 км от Перуджа, на дълбочина от 10 км. Усетен е в северните и южните части на Ботуша, Словения, Босна и Херцеговина.

Последвали вторични трусове със сила 4,6 и 4,1. Трусът е регистриран в 7.40 ч. местно време (8.40 ч. българско време). В 8.13 ч. местно време е отчетен трус с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 20 км. Епицентърът е бил на 98 км от столицата Рим. Европейският сеизмологичен център отбелязва, че преди най-силния трус от тази сутрин, в 5.52 и 6.02 ч. (местно време) са били регистрирани няколко по-слаби труса с магнитуд 2,5-2,6 по скалата на Рихтер.

Макар по първоначални данни да няма човешки жертви от земетресението в Централна Италия от тази сутрин, материалните щети са значителни. В град Норча са разрушени сградите на кметството и на манастира "Сан Бенедето". Множество сгради в село Аркуата дел Тронто, регион Марке, Централна Италия също са разрушени.

Земетресението от тази сутрин дойде след серията трусове, които бяха регистрирани в Италия през последните пет дни. Най-силният трус тази сутрин бе този от 7,40 часа местно време. По първоначалните данни на Геологическа топографска служба на САЩ обяви, че той е от 7,1 по скалата на Рихтер. След това службата се коригира и каза, че силата е била от 6,7 по Рехтер. Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че магнитудът е между 6,5 и 6,6 по скалата на Рихтер.

Новият трус днес с епицентър 6 километра северно от градчето Норча и е предизвикал разрушения, но изглежда без жертви, тъй като повечето хора, живеещи в околните села вече са били евакуирани. Италианските телевизии днес показаха кадри, от които са видни щетите от силния трус.