Плевен ще има Регионален военноисторически музей
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Ноември 2016 21:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевен ще има Регионален военноисторически музей

/КРОСС/Правителството преобразува Общинския културен институт "Дирекция "Военноисторически музей" - Плевен в Регионален военноисторически музей. Създаването на новата музейна структура има за цел постигане на по-добра организация при опазването и популяризирането на културните ценности от периода на Руско-турската война (1877-1878).

Това става ясно от днешното заседание на правителството.

Културното наследство от този период е значимо за националната ни идентичност. Дейността на сегашната дирекция включва управление на Панорама "Плевенска епопея 1877", къща-музей "Цар Освободител Александър II", параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец", Скобелев парк-музей, къща-музей "Великий Княз Николай Николаевич", къща-музей "Негово Кралско Височество Карол I" - гр. Пордим, и Румънски мавзолей с музеен кът в село Гривица.

Новосъздаденият регионален музей ще поддържа връзки със страните, участнички във войната, ще оказва методическа помощ на музеите, намиращи се на територията на област Плевен и ще осъществява дейност на територията на общини, където не са изградени музеи или обществени колекции, но са исторически свързани с посочения период.