Установиха още груби нарушения в онкоцентъра в Пловдив
Секция: Здраве
09 Ноември 2016 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Установиха още груби нарушения в онкоцентъра в Пловдив

/КРОСС/ 74-годишен патоанатом е объркал диагнозите поне на 8 пациенти и те са били ненужно оперирани.

Това показа проверката на изпълнителната агенция "Медицински одит" в онкоболницата в Пловдив. 

За да не се поемат повече рискове за здравето на пациентите, здравният министър отне правата на д-р Петко Маслев. Нарушения има и в работата на онкокомитетите и ръководството на онкоцентъра. Затова ще се направи цялостна проверка на работата на центъра, а здравният министър поиска от кмета на Пловдив да смени ръководството му.

Резултатите от доклада на "Медицинския одит" потвърждават най-кошмарните данни от разследването на Нова телевизия. Но освен петте случая на ненужно осакатените пациенти, проверката засича още три драстични грешки в диагнозите.

В разгледаните случаи съществува несъответствия между предоперативните интраоперативните и окончателните резултати на трайните препарати установени при извършените ревизии. Допуснатите грешки са от д-р Маслев, каза д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, цитиран от БНТ. 
В два от случаите става дума за млади жени - на 38 и 39 години. Вече на операционната маса, патоанатомът поставя една от най-тежките диагнози.

Грешно поставена диагноза при патоанатома за това, че имаме злокачествен тумор. В резултат на това хирурзите вземат операция и отстраняват матка яйчници тръби всичко На следващия ден се оказва, че диагнозата не е тази и че нямаме злокачествено новообразувание, обясни д-р Шарков. 
Самите хирурзи казват ние направихме такава операция защото такава диагноза ни беше дадена и на нас и те са длъжни да направят такава операция.

Не стига излишната операция, но пациентите са диспансеризирани и лекувани въз основа на първоначалната грешна диагноза. И никой в дългия процес не обръща внимание в разминаването на хистопатологичните резултати.

Случаите минават през онкокомитети и там някой е трябвало да види това разминаване.

Тогава, когато проследяват състоянието на своя пациент и го диспансеризираш ти знаеш каква е неговата диагноза Няма как на практика да изпишеш пациент да имаш резултат от трайния препарат, на който да се казва че няма злокачествено образувание и ти да не знаеш, коментира Шарков. 

Проверката засича и обратен случай. Човек изпратен от личния си лекар със съмнение за злокачествен рак на кожата, получава противоположна диагноза. И пациентът губи време без последващо лечение. Освен липсата на контрол и грубо разминаване в стандартите за лечение, проверката стига и до друг абсурд. Повече от година в отделението няма работещ ехограф, но пък разполага с апаратура за лапароскопски безкръвни операции. Тя обаче стои и ръждясва, защото няма кой да работи с нея.

Освен щателна проверка в работата на този център, ще бъдат проверявани всички болници, в които се лекуват онкологични заболявания.