ГЕРБ, РБ, БДЦ и "Атака" приеха бюджета за 2017 г. на първо четене
Секция: ПОЛИТИКА
18 Ноември 2016 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ, РБ, БДЦ и "Атака" приеха бюджета за 2017 г. на първо четене

/КРОСС/ Държавният бюджет беше приет на първо четене. За него гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и "Атака". 102-ма подкрепиха проекта на Финансовото министерство. "Против" бяха 58, а 11 се "въздържаха".

Документът предвижда ръст на икономиката между 2,5 и 3 на сто и очакване за спад на безработицата до малко над 7%. 

Най-много допълнителни средства през следващата година ще получи отбраната. Там кабинетът заделя нови 825 млн. лева за модернизация на въоръжените сили.

По-рано тази сутрин председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и член на ГЕРБ Менда Стоянова прогнозира, че Бюджет 2017 ще мине без проблеми в пленарната зала.

"В новия бюджет има заложени политики, които много хора подкрепят - над 280 млн. в образованието, над 250 млн. за здравеопазването, за МВР - 180 млн. лв. За БАН няма увеличение, но за наука има предвидени 350 млн. евро и именно БАН ще бъде бенефициент на тези средства", каза Стоянова.

Финансовият министър в оставка заплаши, че ако бюджетът не бъде приет, няма да се увеличат размерите на минималната работна заплата, на пенсиите, на учителските заплати, заплатите на социалните работници и работещите в спешната помощ, помощите и обезщетенията за децата с увреждания. 

БСП предварително заяви, че няма да подкрепи бюджета, защото:
"не отговаря не само на нашата философия, но и на икономическите интереси на страната, посочи Румен Гечев.
Бюджетът ще даде възможност за популистки изказвания, за раздуване на разходите и бъдещото поколение да трябва да ви плащат дълговете, допълни той.

И ДПС не подкрепи бюджета. Аргументите за това решение са преди всичко експертни и политически - посочи Алиосман Имамов.