Проектът за промени на Изборния кодекс влиза в НС
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2016 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проектът за промени на Изборния кодекс влиза в НС

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016 ще внесат в Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс. Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни избирателни района в страната и 9 в чужбина.

На референдума, който се състоя на 6 ноември, за въвеждане на мажоритарна система с абсолютно мнозинство на два тура се обявиха повече от 2 милиона и половина избиратели. В мотивите, разпространени вчера от пресцентъра на омбудсмана, се посочва, че този резултат е показал „по безспорен начин" каква е волята на българския народ, независимо че в допитването взеха участие 12 хиляди избиратели по-малко от необходимото, за да имат решенията задължителен характер.

Двете най-големи партии в Народното събрание - ГЕРБ и БСП, обявиха веднага след референдума, че ще подкрепят решенията от допитването, но не изясниха какви точно ще бъдат новите изборни правила.

В проекта, който ще бъде внесен днес в Народното събрание, се предлага право за гласуване по райони да имат онези български граждани, които са живели в тях през последните шест месеца. Това, според омбудсмана, се налага, за да се избегне изкривяване на резултатите.